KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Klasika s Altrichterem Komorní filharmonie Pardubice v pondělí a ve středu english

Dirigent Petr Altrichter se představí v Pardubicích. Při příležitosti koncertů s názvem Klasika s Altrichterem spolu s ním jako host vystoupí renomovaný flétnista Jan Ostrý, který provede v doprovodu pardubických filharmoniků Mozartův Flétnový koncert č. 1 G dur. Na programu je také Haydnova „Oxfordská“ symfonie a Serenáda pro smyčce e moll Edwarda Elgara. Koncerty se budou konat v pondělí 14. a ve středu 16. března od 19 hodin v Sukově síni Domu hudby.

Koncerty pod taktovkou Petra Altrichtera považují pardubičtí filharmonici vždy mimořádnou událost, protože se řadí k nejúspěšnějším českým dirigentům a jeho hostování v Pardubicích je zároveň návratem do jemu známých vod. „Naše vzájemné kontakty jsou už dávného data. První společný koncert s Komorní filharmonií Pardubice se konal na Pražském jaru v roce 1978. V té době již působil jako šéfdirigent Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně, odkud potom přešel do Pardubic. V 80. letech zde zastával post druhého dirigenta, od roku 1987 do roku 1990 pak dokonce jako šéfdirigent,“ vzpomíná dlouholetý dramaturg Komorní filharmonie Pardubice Bohuslav Vítek.

Původně se měla při příležitosti březnových koncertů představit spolu s flétnistou Janem Ostrým také harfistka Jana Boušková. Ta své účinkování bohužel musela ze zdravotních důvodů zrušit. Pořadatelé tak samozřejmě museli zasáhnout do programu a místo avizovaného Mozartova Koncertu pro flétnu, harfu a orchestr C dur zazní v první polovině večera jeho Koncert pro flétnu a orchestr č. 1 G dur. „Je to sice škoda, že nemůžeme nabídnout krásnou kombinaci tónů flétny a harfy, nicméně zmíněný flétnový koncert je považován za vrcholný titul celé flétnové literatury všech dob. Slyšet toto dílo v provedení špičkového flétnisty Jana Ostrého bude zážitek, který stojí za to,“ říká koncertní manažerka Vladislava Kopecká a dodává, že o koncert s harfou posluchači nepřijdou – orchestr ho plánuje zařadit do některé z dalších sezón.

Foto: Zdeněk Chrapek, archiv filharmonie

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky