KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Rachmaninov Vadyma Kholodenka a Janáčkovy filharmonie Ostrava zítra english

Zítra na pódiu společenského sálu Domu kultury města Ostravy od 19 hodin vystoupí Vadym Kholodenko, ukrajinský pianista a držitel významného ocenění Zlatá medaile Cliburn Competition z roku 2013. Sólistu při provedení Rachmaninovova Koncertu pro klavír a orchestr č. 1 doprovodí Janáčkova filharmonie Ostrava pod taktovkou uznávaného polsko-ruského dirigenta Andreye Boreyka, který ve svém prohlášení vyjádřil otevřeně podporu Ukrajině. Vedle Rachmaninovova díla zazní v úvodu Hymn – 2021 ukrajinského současníka Valentyna Silvestrova a v závěru Pendereckého Druhá symfonie. Podporu Ukrajině vyjádřil také šéfdirigent JFO Vasilij Sinajskij: „Současné události působí jako odporná invaze do suverénního státu, která způsobuje jen smutek a tragédii tisícům lidí. Těm, kteří to všechno začali, by prospělo poslechnout si ukrajinskou hymnu. Jaká čistá, silná a jasná melodie, která tak dobře ukazuje charakter tohoto národa.“ Právě ukrajinská hymna zazní spolu s tou českou hned v úvodu koncertu.

Kholodenko nahradí ruského klavíristu Nikolaje Luganského, který nemůže dorazit kvůli pozitivnímu testu na covid. Ředitel JFO Jan Žemla však dodává, že o spolupráci s Kholodenkem orchestr už delší dobu usiluje. „V kontextu situace jsme se také rozhodli do programu koncertu zařadit dílo ukrajinského hudebního skladatele současné klasické hudby Valentyna Sylvestrova. Koncert tak symbolicky věnujeme právě Ukrajině a členové orchestru a další zaměstnanci JFO se připojují k peněžitým sbírkám zveřejněných na www.stojimezaukrajinou.cz,“ říká Jan Žemla.

Valentyn Silvestrov, narozený roku 1937 v Kyjevě, o své skladbě prohlásil: „Můj Hymn je zahalen do ticha, i když to navenek vypadá jako obvyklý rukopis pro smyčce. (…) Pomlky nepředstavují pouze absenci zvuku, ale jsou také stavem paralýzy a pozastavení času.

První větu Klavírního koncertu č. 1 napsal Rachmaninov coby sedmnáctiletý, druhou a třetí pak o rok později. Pozoruhodné je, že udržel mladickou svěžest díla, i když jej v roce 1917 zrevidoval. Z pohledu interpreta, kterým sám Rachmaninov byl, je dílo nejen skvěle zkomponováno, ale i interpretačně domyšleno. Základem úspěchu je bezchybně zvládnutá problematika klavírní hry.

Pendereckého Druhá symfonie s podtitulem Vánoční z roku 1980 je poctou romantické hudbě. Není proto divu, že když byla poprvé uvedena na festivalu Varšavský podzim v roce 1981, bylo to, jako by se festival vrátil ke svým začátkům v roce 1956,“ uvádějí pořadatelé. Toto Pendereckého dílo má totiž více společného s Čajkovského skladbami než s trendy dvacátého století.

„Pozorně sleduji události, které se nyní odehrávají na Ukrajině. Cítím údiv a velkou hořkost, že není vidět ani slyšet názory našich předních hudebníků. Muzikanti by se totiž jako nikdo jiný měli naladit na náladu ve společnosti a reagovat na ni.

Podělím se o svůj názor. Kromě hněvu a rozhořčení, které cítím, když vidím nespravedlnost současných událostí, cítím s lidmi na Ukrajině velký soucit. Můj dědeček byl Ukrajinec a již od nejútlejšího dětství jsem od své matky a dalších příbuzných slýchal ukrajinské písně, slova a rčení. Nejšťastnější chvíle jsem prožil o prázdninách u příbuzných v Kyjevě a okolí. A už tehdy jsem cítil lásku Ukrajinců k vlasti, jak se snažili udělat vše pro to, aby vzkvétala.

Když moji přátelé, vynikající ukrajinští hudebníci, dirigent Stefan Turchak a skladatel Myroslav Skoryk, chodívali do mého lotyšského orchestru, pořádali jsme spolu takové koncerty, které zůstaly dlouho v paměti publika.

Současné události proto působí jako odporná invaze do suverénního státu, která způsobuje jen smutek a tragédii tisícům lidí. Těm, kteří to všechno začali, by prospělo poslechnout si ukrajinskou hymnu. Jaká čistá, silná a jasná melodie, která tak dobře ukazuje charakter tohoto národa. Její zvuk bude vždy převládat nad řinčením nepřátelských tanků a hrubými rozkazy armádních velitelů. Člověku se chce říci: přestaňte, pravda není na vaší straně!“ Vasilij Sinajskij (27. února 2022)

Foto: Fb JfO

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky