KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Hortus Musicalis Broumov – březnové rezidence s Alešem Březinou a Theresou Aune english

Vzdělávací a kulturní centrum Broumov zahájilo v minulém roce v tamním klášteře hudební rezidence. Na listopadový měsíční pobyt sem zavítaly dvě hudebnice – Tuva Hellum z Norska a naše Kristina Barta. Jde o součást projektu Hortus Musicalis Broumov – rezidence, kulturní výměna, komunita. Ten potrvá do dubna roku 2023. Dalšími hosty projektu budou v březnu český skladatel Aleš Březina a norská hudebnice Therese Aune. Skládání textů a hudby, společná tvorba, ale i spolupráce s místní komunitou. To vše čeká na oba hudebníky, kteří v broumovském klášteře stráví celý měsíc. Hudební rezidenci zakončí závěrečné vystoupení v rámci hudebního programu ArtCafé Plus v neděli 27. března.

Aleš Březina je český hudební skladatel a muzikolog. Vystudoval hru na housle na konzervatoři v Plzni a muzikologii na univerzitách v Praze, Basileji a Berlíně. Na Univerzitě Palackého v Olomouci absolvoval postgraduální studium zakončené titulem Ph.D. Ve své vědecké profesi se věnuje především bádání o Bohuslavu Martinů a české a světové hudbě 20. a 21. století. Od roku 1995 je ředitelem Institutu Bohuslava Martinů v Praze. „V Broumově se budu věnovat skládání hudby pro film ‚Já, Anežka‘ o sv. Anežce České. Během rezidence se také zapojím do semináře hudební výchovy na Gymnáziu Broumov. Na příkladu své vlastní tvorby představím, jak se ve filmu pracuje s hudbou,“ uvedl skladatel s tím, že studentům vysvětlí, jak se hudba skládá a také jim představí hudbu, kterou složí v rámci rezidence. Jako host se také plánuje zapojit do pracovní skupiny projektu OnStage, kde bude sdílet své zkušenosti s realizací Špalíčku Bohuslava Martinů. „Pokud bude příležitost, rád bych udělal také nějaký workshop pro broumovský dětský domov,“ doplnil Březina.

Therese Aune je norská muzikantka a skladatelka, která vystudovala Rhythmic Music Conservatory v Kodani. Skládá experimentální popovou hudbu – někdy snovou a evokativní, jindy drsnou. Její skladby odrážejí protichůdné touhy – být sama, a zároveň někam patřit, být samostatná, a zároveň závislá na ostatních. Kromě skládání hudby pro své vlastní sólo projekty strávila Therese Aune předchozí roky také skládáním hudby pro umělecké instalace, podcasty a filmy. V nedávné době se věnovala především skládání soundtracku pro svůj první celovečerní dokument – film „White Lies“ režisérky Emilie Beck. Film bude mít premiéru 26. března na filmovém festivalu CPH:DOX v Kodani. Během rezidence v Broumově se Therese bude soustředit především na dokončení textů, hudby a aranží pro své nové sólové album. Část hudby bude pravděpodobně nahrávat v nahrávacím studiu v klášteře a zbývající studiové práce dokončí po svém návratu do Norska, kde budou na její desce spolupracovat další hudebníci a kolegové. „Při rezidenci bych ráda napsala také pár nových skladeb, které vyzkoušíme společně s místním sborem z broumovské ZUŠ. Pro sbor budu skládat úplně poprvé, takže jsem z toho nervózní, ale zároveň se i těším, až se této výzvy chopím,“ řekla Therese Aune.

Partnerem projektu je asociace NOPA – Norská společnost skladatelů a textařů, která do Broumova vyšle na hudební rezidence své členy, podělí se o své know-how o autorských právech a jiných oblastech a zajistí českému projektovému týmu program pracovních pobytů v Norsku.

Foto: Vojtěch Havlík, Sara Angelica Spilling, Fb / Hortus Musicalis Broumov 

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky