KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

NDM ve čtvrtek s odloženou premiérou představení Harpagon je lakomec? english

Národní divadlo moravskoslezské zve na původní muzikál skladatele Borise Urbánka, libretisty a režiséra Vojtěcha Štěpánka a textaře Jiřího Krhuta Harpagon je lakomec?, který konečně míří k premiéře v Divadle Jiřího Myrona. Spektakulární komedii v montypythonovském duchu na motivy Molièrova Lakomce nabídne muzikálový soubor publiku naostro ve čtvrtek 16. prosince v 18:30 hodin. Před šestou večer začne NDM muzikál streamovat na Facebooku – až do začátku představení budou připraveny živé rozhovory s aktéry v zákulisí, na jevišti a také venku před divadlem. Titulní role lakomce Harpagona byla od počátku určena Liboru Olmovi. V dalších rolích se v alternacích představí Markéta Schimmerová Procházková, Martina Vlčková a Andrea Gabrišová coby dcera Eliška, Radek Melša a Adam Živnůstka jako syn Kleant, Valéra ztvární Tomáš Novotný a Tomáš Savka, dohazovačku Frozinu zpěvačka Dasha a Michaela Horká, Marianna bude patřit Patricii Janečkové a Michaele Danielové. Kostýmy vytvořila Hana Knotková, scénu David Bazika, choreografem byl Ladislav Cmorej. Hudebně dílo nastudoval Marek Prášil.

Podle Vojtěcha Štěpánka roční odklad premiéry před diváky kvůli lockdownu umožnil dílo vypulírovat, lehce pozměnit některé scény, škrtat a dopisovat tak, aby publikum vidělo tu nejlepší verzi. Divadlo slibuje, že se diváci mohou těšit na opravdu crazy podívanou. „Jako autor hudby jsem měl největší radost z toho, že jsem nebyl poprvé v životě při práci na dramatickém díle vůbec svázán žádnou stylovou nebo ideovou myšlenkou. Hned na začátku jsme si řekli, že co nás napadne (ať je to sebevětší ptákovina), tak to tam dáme. Především to prostě musí lidi bavit a my se při psaní bavili dost! Teď jen doufat, že se budou bavit i diváci,“ napovídá Boris Urbánek.

Pro zpěvačku Dashu je role Froziny první hlavní rolí v ostravském muzikálu, bude v představeních stálým hostem od ledna. „Je fakt, že tak dlouho jako tenhle muzikál jsem ještě nic nezkoušela, ale tohle bude mimořádně vyšperkovaný projekt, protože žádný jiný původní muzikál neměl takovou péči a prostor, aby se mohly vychytat mouchy jako právě tady. Na výsledku to bude myslím znát a věřím, že se Harpagon bude hrát opravdu dlouho,“ říká Dasha a chválí, že v Ostravě drží soubor při sobě, pracuje rychleji, efektivněji, přináší to více nápadů a větší radost. Dasha nadšení neskrývala ani z bláznivého kostýmu dohazovačky Froziny (pozn. je v extravagantních červených šatech, s vysokým světlým účesem, kloboukem a výraznými bílými brýlemi). „I když se na mně kostýmní výtvarnice vyřádily vždycky, tenhle kostým už asi nepřekoná nic. Když jsem viděla návrh, tetelila jsem se blahem,“ směje se zpěvačka.

Foto: K. Junková

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky