KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Basklarinet a tuba v pondělí v hlavní roli Orchestru BERG v Divadle Archa english

Orchestr BERG přichystal na pondělí 1. listopadu od 20 hodin koncert v pražském Divadle Archa. Tuba jako sólový nástroj? Ano! A ještě navíc amplifikovaná a doplněná o klasické kytarové efekty – ve skladbě, pro kterou našel autor David Lang inspiraci u Jimiho Hendrixe. Českému tubistovi Jiřímu Genrtovi v ní bude sekundovat herec Jan Vondráček. Zahraničním hostem večera bude britský basklarinetista Gareth Davis. Ten ve světové premiéře uvede novinku Michala Nejtka, která vznikla přímo pro něj, a k tomu přidá svou oblíbenou sólovku od Iannise Xenakise. Dirigovat bude Peter Vrábel.

Basklarinetista Gareth Davis se vedle současné hudby věnuje i improvizaci, elektronické hudbě a dalším alternativním žánrům. „A naštěstí pro nás žije v Nizozemsku, studoval tam totiž u fenomenálního Harry Sparnaaye. Pro toho ostatně vznikla Xenakisova skladba, kterou Gareth uvede v české premiéře,“ poznamenává v narážce na pobrexitové komplikace organizátorů ředitelka Orchestru BERG Eva Kesslová a dodává, že Nejtkova kompozice je už jedenáctou, která za víc než dvacet let spolupráce vznikla pro toto české těleso. Tentokrát jde o společnou objednávku se sólistou.

Pořadatelé uvádějí, že sólová tuba je v Langově provokativní skladbě personifikací Jimiho Hendrixe. I proto se amplifikuje za použití kytarových efektů delay a distortion, což se sólistovi Jiřímu Genrtovi ohromně líbí – zúročí tak své zkušenosti z neklasických hudebních žánrů. „Mluvenou roli David Lang původně napsal pro sebe. Jeho text je vtipný a zároveň temný, prolíná se tu absurdní pozice moci i poetika. Proto jsme vybrali herce Jana Vondráčka, který je aktivním hudebníkem a bude skvělým alter egem skladatele,“ doplňuje Peter Vrábel.

Foto: Bas de Brouwer, Szymon Lazewski

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky