KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Milan Paľa k životnímu jubileu Jevgenije Iršaie v úterý v Brně english

Jevgenij Iršai, významný slovenský skladatel soudobé hudby, slaví v letošním roce své jubileum – sedmdesát let. Při této příležitosti se bude v úterý 19. října od 19 hodin v brněnském Konventu Milosrdných bratří konat koncert, na němž vystoupí oslavenec spolu se svým dlouholetým přítelem, houslistou Milanem Paľou. Na programu budou díla Jevgenije Iršaie pro housle a klavír, všechna psána Milanu Paľovi na míru. Koncert se koná ve spolupráci s Ensemble Opera Diversa a vstupné na něj je dobrovolné.

Jevgenij Iršai se narodil v Leningradu a pochází z hudebnické rodiny. Studoval na Speciální hudební škole při Leningradské konzervatoři a poté i konzervatoři samotné. Na začátku devadesátých let byl korepetitorem Státní opery v Banské Bystrici a učil hru na klavír a kompozici na Konzervatoři Jána Levoslava Belly. Poté nastoupil na katedru hudby na Fakultě humanitních věd UMB v Banské Bystrici a od roku 2001 působí i na Katedře skladby a dirigování VŠMU v Bratislavě. Je členem Svazu skladatelů Ruska, Spolku slovenských skladatelů při SHÚ v Bratislavě a čestným členem Svazu skladatelů Ukrajiny. V posledních letech se stále více věnuje kompozici na objednávky předních slovenských a zahraničních sólistů i těles, včetně pěveckých sborů.

Právě skladby pro smyčcové nástroje mají v Iršaiově tvorbě významnou pozici, zejména ty pro housle – sólové či v doprovodu klavíru i orchestru. Jevgenij Iršai prozrazuje, že ho k tomu vedly dva důvody: „Jednak môj otec bol vynikajúci huslista a len kvôli osudu hral celý život iba v orchestri Mariinskeho divadla v Sankt-Peterburgu. Druhý dôležitý dôvod je, že vôľou osudu na Slovensku som sa stretol a spriatelil s vynikajúcim huslistom a muzikantom Milanom Paľom,“ podotýká Jevgenij Iršai a dodává, že veškeré skladby pro housle, které zkomponoval na Slovensku, jsou osobností tohoto houslisty inspirované. „Som veľmi rád, že všetky tieto moje kompozície Milan aj premiérovo uviedol,“ uzavírá skladatel

Foto: Peter Drežík, Fb souboru Ensemble Opera Diversa

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky