KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

FOK zahájí sezónu s Lukášem Vondráčkem english

Symfonický orchestr hlavního města Prahy FOK otevře svou sedmaosmdesátou koncertní sezónu s klavíristou Lukášem Vondráčkem. Zahajovací koncerty se budou konat ve středu a čtvrtek 13. a 14. října od 19:30 hodin ve Smetanově síni Obecního domu. Pod taktovkou šéfdirigenta Tomáše Braunera zazní Rachmaninovův Koncert pro klavír a orchestr č. 3 a Stravinského balet Pták Ohnivák ve své původní, plné verzi.

„Program vsadil na dva opravdu silné ruské skladatele. V první části zazní Koncert pro klavír a orchestr č. 3 Sergeje Rachmaninova, který s orchestrem zahraje klavírní virtuóz Lukáš Vondráček,“ uvádí dramaturgie a doplňuje, že klavírista je s tímto pozdně romantickým skladatelem spjat skoro až neodmyslitelně. Proto se uvedení jeho třetího klavírního koncertu, který se řadí se k technicky nejnáročnějším, nemohl ujmout nikdo jiný. Vondráčkova osobitá hra plná emocí ve spojení s orchestrem pod vedením šéfdirigenta Tomáše Braunera posluchači připraví zcela jedinečný hudební zážitek. V druhé části večera zazní Stravinského Pták Ohnivák, a to v původní verzi, nikoli v pozdějším zpracování do suit, které se uvádí častěji.

„Zahajovací koncerty 87. sezóny jsou pro nás letos příslibem naděje, že se svět vrací do normálu. V minulém roce jsme sezónu zahajovacím koncertem začali a následně kvůli světové pandemii hned také ukončili. Tento nešťastný čas jsme se snažili využít, jak to šlo, tedy především k nahrávání,“ říká ke koncertu šéfdirigent Tomáš Brauner a doplňuje, že touto cestou vznikl projekt Rachmaninovových koncertů s Lukášem Vondráčkem, který se tímto koncertem dočká pomyslného završení. „Dá se tak říci, že pro nás pandemie přinesla alespoň něco dobrého, a nemůžeme se dočkat, až tento koncert, který je vyvrcholením roční spolupráce, uslyšíte ve Smetanově síni naživo!“ dodává Brauner.

Foto: Fb orchestru

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky