KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Kinopřenosy z MET se vracejí. Budou premiéry, klasické kusy i moderní díla english

Monumentální historickou freskou Boris Godunov Modesta Petroviče Musorgského začnou opět po vynucené covidové přestávce přenosy z newyorské Metropolitní opery do kin. Sezóna začne už tuto sobotu 9. října. Do května je pak naplánováno celkem deset představení. Diváci se mohou těšit na klasické opery i moderní kusy a na několik premiér, poprvé v historii MET také zazní opera černošského skladatele. Přenosy The Met: Live in HD kombinují operní umění s nejmodernějšími technologiemi. High Definition svou kvalitou daleko převyšuje kvalitu formátu DVD. Zvuk je přenášen v prostorovém šestikanále 5.1.

Boris Godunov patří mezi pilíře ruské operní tvorby. Metropolitní opera v New Yourku ho uvede v původní verzi z roku 1869 v režii Stephena Wadswortha a pod taktovkou Sebastiana Weigleho. V hlavní roli cara zmítaného mezi ambicemi a vlastní paranoiou v zemi, která se mu hroutí pod rukama, se představí přední basista René Pape, německý pěvec, který debutoval v roce 1988 a je držitelem celé řady ocenění, včetně dvou cen Grammy. Působil v milánské La Scale i Vídeňské státní opeře, na prknech Metropolitní opery v New Yorku se poprvé objevil v roce 1995 ve Wagnerových Mistrech pěvcích norimberských a od té doby je tam prakticky každou sezónu. Postava ruského cara Borise patří k vrcholným rolím jeho repertoáru a Papeho výkon se už stačil stát moderní klasikou. O dva týdny později, 23. října, bude premiérově v MET uvedena opera Fire Shut Up In My Bones, kterou napsal Terence Blanchard, skladatel, jazzový muzikant a nositel ceny Grammy. MET tak poprvé ve své historii uvede operu černošského skladatele. Dílo, které je bolestnou sondou do života mladého muže, který se pokouší překonat dosavadní traumata a překážky, režírují James Robinson a Camille A. Brown. Oba nedávno spolupracovali na opeře Porgy a Bess. Hlavní roli dostal mladý talent Will Liverman.

Projekt bude pokračovat 4. prosince přenosem opery Eurydika mladého amerického autora Matthewa Aucoina v nové produkci v režii Mary Zimmerman a pod dirigentským vedením Yannicka Nézet-Séguina. „Starořecká báje byla libretistkou Sarah Ruhl přenesena do 21. století a i v této aktualizaci si zachovává svou nadčasovou platnost,“ představují dílo organizátoři.

Na Nový rok myslí Metropolitní opera i na menší diváky, kteří se se světem opery teprve seznamují. Na programu je totiž zkrácená, devadesátiminutová verze Popelky Julesa Masseneta, a navíc v anglickém znění. V pohádkové verzi známého příběhu se v hlavní roli chudé dívenky, která přišla ke štěstí, představí mezzosopranistka Isabel Leonard. Režíruje Laurent Pelly.

V nové produkci se v sobotu 29. ledna vrátí klasika – Rigoletto Giuseppe Verdiho. Režisér Bartlett Sher, držitel ceny Tony, vytvořil odvážné nové pojetí oblíbeného kusu. Děj přesunul do dvacátého století na artdecovou scénu z dílny Michaela Yeargana a do elegantních kostýmů Catherine Zuber. V hlavní roli se představí barytonista Quinn Kelsey, který se titulní postavy ujal na prknech Metropolitní opery poprvé. Jeho dceru Gildu ztvární sopranistka Rosa Feola a mantovského vévodu si zopakuje Piotr Beczała.

Straussova Ariadna na Naxu se v obnoveném nastudování vrátí do Metropolitní 12. března. Poprvé v sérii MET: Live in HD se v titulní úloze představí vynikající sopranistka Lise Davidsen. Obsazení doplní mezzosopranistka Isabel Leonard v roli Skladatele, sopranistka Brenda Rae jako bezstarostná Zerbinetta a tenorista Brandon Jovanovich v roli boha Bakcha, do něhož se Ariadna zamiluje.

„Na 26. března je v plánu další premiéra. Poprvé v Metropolitní totiž v původní pětiaktové francouzské verzi zazní Verdiho Don Carlos,“ zve ke sledování dramaturgie s tím, že Verdiho mistrovské dílo uvidí diváci v novém a monumentálním pojetí Sira Davida McVicara, který se tak se svou zdejší jedenáctou režií řadí mezi nejplodnější a nejúspěšnější tvůrce současné Metropolitní opery. Obsazení vévodí Matthew Polenzani, Sonja Jončeva nebo Elīna Garanča.

Pucciniho Turandot v dnes už klasické produkci režiséra Franca Zeffirelliho – to bude přímý přenos 7. května 2022, v hlavních rolích s Annou NetrebkoYonghoonem Lee. Druhým květnovým kinopřenosem bude Donizettiho Lucia z Lammermooru. Jedné z nejklasičtějších tragických hrdinek operní historie se ujme sopranistka Nadine Sierra. Příběh bude poprvé prezentován v oslnivé nové výpravě australského divadelního a filmového režiséra Simona Stonea a pod taktovkou dirigenta Riccarda Frizzy. Dále se představí tenorista Javier Camarena v roli Luciina milého Edgarda, barytonista Artur Ruciński jako její bratr Enrico a basista Matthew Rose coby učitel Raimond.

Tečkou za sezónou bude opera Hamlet australského skladatele Bretta Deana. Britský Guardian po premiéře v roce 2017 napsal: „Nové opery obvykle nemají tak skvělý zvuk. (…) Shakespeare je hozenou rukavicí mnoha skladatelům, kteří by ji neměli vždycky zvedat, ale Deanův Hamlet to zvládl s grácií.“ Neil Armfield, který režíroval už premiérové uvedení, s sebou do MET přivedl i několik původních protagonistů, včetně Allana Claytona v titulní roli. Debut je ale naplánován i za dirigentským pultem – poprvé se představí Nicholas Carter.

Foto: MET NY / Aerofilms

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky