KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Finále festivalu Janáček Brno 2020 letos na podzim. Začíná zítra english

Podzimní finále loňského ročníku festivalu Janáček Brno 2020 se odehraje mimořádně v termínu 28. září až 30. listopadu. Pořadatelé slibují přesunuté premiéry a koncerty a také představí program ročníku příštího. Aktuální informace o festivalu Janáček Brno sledujte na webových stránkách www.janacek-brno.cz.

Janáčkova opera NdB festival v loňském roce zahájila premiérou Janáčkovy opery Osud, plánovaný live stream pro OperaVision se však už uskutečnit nemohl. Teď jsou hudba a divadlo zpět a s nimi se vrací i tato opera. „Nenechte si ujít inscenaci světoznámého režiséra Roberta Carsena, který letos získal International Opera Awards jako režisér roku. Představení Osudu se 27. listopadu rozletí do celého světa prostřednictvím live streamu,“ zvou organizátoři s tím, že se jedná už o třetí janáčkovskou inscenaci, kterou brněnské divadlo vysílá přes Opera Vision.

V pátek 5. listopadu se Janáčkovým divadlem konečně rozezní tóny Řeckých pašijí Bohuslava Martinů. Jejich premiéru musela opera NdB přeložit už dvakrát. Celkem se budou v listopadu konat tři představení. Martinů operu napsal především pro sborová tělesa a v nové inscenaci Jiřího HeřmanaRoberta Kružíka účinkují hned tři – sbor Janáčkovy opery NdB, Český akademický sborDětský sbor Brno.

Do Brna přijede Pražský filharmonický sbor s programem, na němž zazní Stravinského skladba Svatby pro sbor, sólisty a čtyři klavíry. Mezi sólisty se objeví například sopranistka Kateřina Kněžíková nebo barytonista Jiří Brückler.

„Festival také přenáší umělecké projekty do architektonicky zajímavých míst. Tentokrát se diváci mohou těšit na písňový recitál barytonisty Tomáše Krále a klavíristy Matana Porata ve vile Tugendhat,“ informují organizátoři a doplňují, že loňský ročník festivalu Janáček Brno letos vyvrcholí představením ročníku příštího. Program festivalu na rok 2022 a zahájení jeho předprodeje proběhne na písňovém recitálu tenoristy Pavola Breslika, laureáta prestižního ocenění Bayerischer Kammersänger. Na klavír jej v Mozartově sále divadla Reduta doprovodí Róbert Pechanec.

Foto: M. Olbrzymek, archiv NdB

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky