KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Balet Mauglí s premiérami zítra a neděli v Liberci english

Nové dobrodružné taneční divadlo v choreografii umělecké vedoucí baletního souboru Divadla F. X. Šaldy Mariky Mikanové na hudbu Aleše Březiny se představí v pátek a neděli 24. a 26. září. Premiéry baletu s názvem Mauglí se budou konat na scéně Šaldova divadla. Příběh je inspirovaný dílem Rudyarda Kiplinga. Rodiny s dětmi se můžou vydat se po stopách hrdinů z Knih džunglí už od 11. září při návštěvě liberecké zoologické zahrady. Zábavnou hru ve stylu cesty za pokladem připravilo divadlo jako další formu netradiční propagace nové inscenace a propojení světa divadelního s tím skutečným.

Vyprávění Knihy džunglí bude v Divadle F. X. Šaldy adaptováno do moderní taneční podoby. Tvůrci oživí milované postavy tak, jak jste je ještě neviděli. Taneční produkce ukáže skvělé umělecké výkony, výpravnou podívanou, plno emocí, ale hlavně zdůrazní, jak důležitý je morální řád, který je nejvyšším zákonem života. Tak zve divadlo na premiéry a doplňuje, že dramatické i humorné scény inscenace Mauglí podtrhuje hudba skladatele Aleše Březiny, který pro baletní inscenaci komponoval poprvé. O zvukovou nahrávku se postaral orchestr divadla.

„Mauglí vás okouzlí také svou magickou vizualitou. Scénický výtvarník Aleš Valášek vsadil na kostýmy, které podtrhují společné charaktery lidí a zvířat a promlouvají v duchu tajemné džungle,“ uvádějí tvůrci s tím, že tanečníci diváky provedou mystickou zemí vlků, bláznivou kolonií opic či strašidelným světem zla. Unikátní pohybovou součástí budou akrobaté z Liberce.

Hrdinu, který v džungli vyrůstá a učí se cenné životní lekce, nejprve přesně vystihuje mladičký tanečník Štěpán Hejna a dospělého hrdinu, vystaveného životnímu rozhodnutí, ztvárňuje Ennio Zappalà, v alternaci Yuta Homma. Dalších několik rolí ztvárňuje zvířata. „Požadavky na přesnou interpretaci zvířat jsou pro umělce velikou výzvou,“ uvádí divadlo. Do džungle Mauglího nahnal zlý tygr. V této roli vystoupí Rory Ferguson. O malého chlapce se postarají vlčí rodiče v podání Valerie GaonyAlexeye Yurakova. Stejně tak starostlivě mu zkušenosti předá Jaroslav Kolář v roli medvěda Balúa. Nuria Cazorla García, v alternaci Annabel Pearce, jako mladá indická dívka pomůže Mauglímu nalézt odvahu a probudí v něm cit lásky.

Foto: Vladimír Hančovský

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky