KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Chuhei Iwasaki: Být někde šéfdirigentem je největší čest english

Chuhei Iwasaki, český dirigent s japonskými kořeny, dnes zahajuje své působení jako šéfdirigent v Plzni. Jeho inauguračním koncertem zahájí Plzeňská filharmonie od 19 hodin v Měšťanské besedě 75. sezónu. Sólistou bude klavírista Igor Ardašev, který zahraje Koncert pro klavír a orchestr Edvarda Griega. Dál zazní skladby Lemminkäinen a dívky na ostrově Jeana Sibelia a Symfonie č. 5 d moll Dmitrije Šostakoviče. S Chuheiem Iwasakim si povídala Tereza Šťastná pro rubriku AudioPlus.

Další koncert pod taktovkou Chuheie Iwasakiho pak 23. září otevře abonentní řadu Platina. Zazní na něm koncertní předehra Karneval Antonína Dvořáka, Symfonie a moll Jana KubelíkaŠeherezáda Nikolaje Rimského-Korsakova.

Chuhei Iwasaki už příští rok oslaví své patnácté „výročí“ od doby, kdy přijel do České republiky studovat klasickou hudbu. Jak sám říká, bez studií na Pražské konzervatoři, kde už 6 let působí také coby pedagog, by se z něj vůbec nestal muzikant. Mezi třemi studijními obory si nakonec zvolil dirigování. Právě to ho nakonec přivedlo až na pozici šéfdirigenta Plzeňské filharmonie, které se ujímá v září 2021 a ve které také plánuje sérii koncertů s filmovou hudbou Zimmer-Williams. O svých plánech i začátcích se Chuhei Iwasaki podrobněji rozpovídal v RozhovoruPlus a níže v AudiuPlus.

Foto: archiv KlasikyPlus

Tereza Šťastná

Novinářka

Vystudovala obor Mediální studia na Metropolitní univerzitě. Už během vysoké školy se zapojila do programu pro elévy v Českém rozhlase, kde postupně sbírala základní zkušenosti a znalosti rozhlasové práce, a to pod vedením doc. Tomáše Zikmunda a mistryně zvuku Jitky Borkovcové. Prostředí rozhlasu a „čarování“ se zvukem jí už jako studentce přirostlo k srdci. S prací v Českém rozhlase se ale nejprve seznamovala ze široka, na různých pozicích – vyzkoušela si mimo jiné výpomoc na infolince, produkční a propagační práce, až po práci redaktorskou, která ji oslovila nejvíce. I proto po úspěšném absolvování magisterského studia na podzim roku 2015 přijala v Českém rozhlase pozici ve vědecko-technické redakci v Tvůrčí skupině publicistika. Zde působila 2 roky jako redaktor a 3 roky jako editor. V roce 2018 absolvovala dvouměsíční stáž v německém Deutsche Welle, kde měla možnost se plně zapojit do chodu environmentální redakce. Za sebou má několik natáčení v zahraničí, stejně jako občasné moderace vědecko-populárních pořadů či přispívání články do Týdeníku rozhlas a na web ČRo.  Po odchodu z ČRo začátkem roku 2021 nastoupila do Národního ústavu pro autismus, z.ú. (NAUTIS) na pozici hlavního redaktora nově vzniklého portálu AutismPort.cz. Externě spolupracuje i s dalšími institucemi, ať se jedná například o výrobu podcastů „na klíč“ či psaní publicistických článků. Ve volném čase si ráda přečte dobrou knihu, miluje cestování, neodmítne pozvání do divadla či do kina, nebo posezení s přáteli. Zbožňuje své dva morčecí kluky. A ráda by se také více věnovala psaní knih, ve kterém nyní, coby začínající autorka, sbírá cenné zkušenosti.



Příspěvky od Tereza Šťastná



Více z této rubriky