KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Spolek Hausopera pokračuje v Brně v Trilogii pro město. Od pátku do neděle english

V říjnu minulého roku zhatil finále operního projektu Trilogie pro město plošný zákaz představení se zpěvem. Spolek Hausopera nyní plánuje uvést dvě krátké opery z dílen Markéty Dvořákové s Ivem Medkem a Lukáše Sommera. Opery jsou spjaté s významnými funkcionalistickými památkami Brna, které ukážou zevšednělá místa, kde se běžně popíjí káva nebo listuje knihami, v novém světle a kontextu. Dvojice představení s názvy Věčná slečna BledáHra o Malinu na libreto Josefa Škarky se budou konat v pátek, sobotu a neděli 17., 18. a 19. září vždy v 19 hodin v Zemanově kavárně a cukrárně v Brně, odkud se po první části všichni přesunou do nedalekého Knihkupectví Michala Ženíška. Režie se ujal Jiří Nekvasil. Autoři inscenací informují, že si na své přijdou soustředění ctitelé současné hudby i náhodní kolemjdoucí, kteří dosud považovali operu za exkluzivní žánr přístupný pouze náročnému, poučenému publiku.

„V roce 2018 se posluchači ochotně přezuli do žabek, aby mohli u bazénu Lázní Rašínova sledovat, jak se hraje Poslední pólo. V nostalgické opeře o zlomeném srdci, černém svědomí a odpuštění dostaly po boku tří odvážných vokalistů v plavkách prostor také půvabné akvabely. Dílo skladatele Marka Ivanoviće a libretisty Josefa Škarky vzbudilo velký mediální i posluchačský zájem atraktivním prostředím, osobitým zpracováním námětu i využitím specifické akustiky plaveckého bazénu,“ připomínají minulou část projektu pořadatelé.

Spolek Hausopera uvádí, že autory dvou dalších novinek Věčná slečna BledáHra o Malinu jsou v prvním případě Markéta Dvořáková společně s Ivem Medkem, druhou z nich zkomponoval Lukáš Sommer. Libretistou zůstal osvědčený Josef Škarka.

Věčná slečna Bledá se vydá na svou pouť v Zemanově kavárně a cukrárně na Josefské ulici. Nejdéle a bez přestávky fungující podnik svého druhu v Brně se stane dějištěm prazvláštních událostí, které během jednoho odpoledne zažil nenápadný obchodní cestující. Společnost mu budou dělat bledá servírka, ukecané puberťačky a retro atmosféra podniku, který v roce 1936 navrhl brněnský architekt Vítězslav Korn pro cukráře Josefa Sedláčka. „Práce na nové opeře mě oslovila znejistěním,“ říká skladatelka Markéta Dvořáková. „Potácíme se mezi snem a skutečností, není zřejmé, kde je tady a kde je tam, a kdo je vlastně Bledá? Divák si odpovědi najde sám, musí ale zapojit fantazii a představivost, protože stejně důležité jako to, co je vidět na jevišti, je i ono skryté za ním. Baví mě vnitřní svět pana Bartoše a vedle něj mimózní Bledá, která prožívá svůj vlastní příběh. Nástrojovým obsazením jsme se s Ivem Medkem snažili co nejvíce přiblížit charakteru šlágrů 30. let, abychom se naladili na zachovalý interiér funkcionalistické Zemanovy cukrárny,“ dodává. Po třiceti minutách s Věčnou slečnou Bledou se dějiště večera přesune do Paláce Alfa, který byl dokončen v roce 1937 podle návrhu Bohuslava Fuchse.

Hra o malinu se odehraje v obchodě legendárního knihkupce Michala Ženíška, který v opeře sám vystoupí. Pro posluchače je připraven emocionálně vypjatý příběh o snaze zachránit podnik před krachem, přičemž dojde k odhalení dávného zločinu. Publikum uvidí příběh ze židliček umístěných v Pasáži Alfa, zvuk zprostředkují bezdrátová sluchátka. „Přeji si, aby všechno působilo přirozeně a jakoby mimoděk a aby karikatury lidských charakterů nepůsobily nijak zlomyslně. Aby si každý v zahloubaném knihkupci, jeho upovídané choti i cynickém dealerovi našel kousek sebe sama. Hravé a k plevelným slovům krásně jizlivé libreto Josefa Škarky mě těšilo v každé fázi práce. Jsem rád, že jsem do Josefova ojedinělého textu mohl přidat kus své hudby a mohl se účastnit jeho projektu. Opera se díky němu stává o něco živějším, pulzujícím žánrem,“ uvádí skladatel Lukáš Sommer.

Foto: archiv Hausopery / M. Olbrzymek

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky