KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jakub Hrůša a autogramiáda jeho knihy esejů o Martinů english

Kdo v pondělí 20. září mezi desátou a jedenáctou hodinou dopolední navštíví pražské Café Rudolfinum, nemůže minout jednoho z nejlepších dirigentů současnosti, Jakuba Hrůšu. Bude zde představovat svou knihu esejů „Hrůša o Martinů“, která vyšla v loňském roce. Dalšími hosty budou ředitel Institutu Bohuslava Martinů Aleš Březina, hlavní sponzor knihy Pavel Kysilka a zástupci mecenášů z Bohemian Heritage Fund.

Kniha „Hrůša o Martinů“, kterou jsme čtenářům představili mimo jiné ZDE, vznikla z podnětu ředitele Institutu Bohuslava Martinů Aleše Březiny. Ten v roce 2014 oslovil Jakuba Hrůšu, tou dobou už prezidenta International Martinů Circle, aby pro zmíněný spolek pravidelně zasílal své postřehy o osobě a díle Martinů. Jelikož je Hrůša nadán výjimečným citem nejen pro hudbu, ale také pro psané slovo, vznikl unikátní desetidílný seriál esejů věnovaných Martinů a současně dávajících nahlédnout do pozoruhodného života světového dirigenta.

Kniha je provedena dvojjazyčně a doplňují ji fotografie zachycující Bohuslava Martinů i Jakuba Hrůšu při provádění jeho děl. „Svěží grafickou podobu vytvořili Michal Anelt a Kamil Knotek ze studia Sans&Serif. Využili přitom kresbičky samotného Martinů, který si rád skicoval na kraje partitur a dopisů,“ doplňují pořadatelé.

Autogramiádu, která v neorenesančních prostorách pražského Rudolfina začne v 10 hodin, organizuje Institut Bohuslava Martinů. Kniha esejů bude na místě k zakoupení, pořadatelé však doporučují zájemcům, aby si výtisk předem rezervovali na adrese martinu@martinu.cz. Kniha je současně stále k dispozici na e-shopu Institutu Bohuslava Martinů.

Foto: Peter Fischli, Institut B. Martinů

Markéta Musilová

Muzikoložka, pedagožka, sbormistryně

Od útlého věku se věnuje hře na klavír a sborovému zpěvu. Po gymnáziu nastoupila na Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde vystudovala učitelství v oboru Hudební výchova a Základy společenských věd a v roce 2019 zde absolvovala doktorský program Hudební teorie a pedagogika. Je také absolventkou oboru Dirigování sboru na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění, kde od roku 2019 působí jako odborná asistentka. Je sbormistryní Pěveckého sboru Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, asistentkou sbormistra Pěveckého sboru Vox Iuvenalis při VUT v Brně a příležitostně spolupracuje i s dalšími brněnskými sbory.



Příspěvky od Markéta Musilová



Více z této rubriky