KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Festival A. Dvořáka slaví výročí skladatele a chystá odložené koncerty english

Dnes uplynulo 180 let od narození Antonína Dvořáka. Na počest tohoto výročí dnes proto Hudební festival Antonína Dvořáka  nachystal koncertní provedení jeho Rusalky. V Divadle A. Dvořáka Příbram vystoupí Národního divadla Brno. Hned zítra budou oslavy pokračovat v sále Městského úřadu Březnice, kde zazní nejen tóny Dvořákových skladeb, ale také citace z dopisů rodině i přátelům, které přednese sopranistka Martina Kociánová za doprovodu harfistky Kateřiny Englichové. Třetím dílem skládanky k poctě Antonína Dvořáka bude v sobotu 11. září Benefiční koncert pro vilu Rusalku spojený s mimořádným otevřením vily pro veřejnost. Podzimní část festivalu jinak přinese většinu z koncertů, které se kvůli covidu nemohly konat v řádném termínu. V neděli nebude chybět světová premiéra písní Marka Pavlíčka, které přednese Lucie Kaňková.

Sobotní Benefiční koncert pro vilu Rusalku spojený s mimořádným otevřením vily pro veřejnost se ponese v duchu rodinného „muzicírování“, vedle klavíristky Terezie Fialové a violoncellisty Jiřího Bárty vystoupí jako hosté ještě děti Jiřího Bárty, Josef a Ayla. Vila Rusalka bude pro veřejnost výjimečně a zdarma otevřena celé sobotní odpoledne od dvou do půl šesté.

V neděli 12. září v Památníku A. Dvořáka ve Vysoké u Příbrami zazní hlasy laureátů Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech. S áriemi Bedřicha Smetany a sonety č. 49 a 66 Williama Shakespeara, které zhudebnil Marek Pavlíček a zazní ve světové premiéře, na něm vystoupí i sopranistka Lucie Kaňková za klavírního doprovodu Ludmily Juránkové. Mladý skladatel se s těmito písněmi inspirovanými sonety stal vítězem 4. ročníku kompoziční soutěže festivalu a napsal je na míru právě Lucii Kaňkové: „Setkali jsme se před třemi lety a umělecké souznění bylo okamžité,“ říká sopranistka a pokračuje: „Oba Williama Shakespeara milujeme a já jsem si navíc užila onu unikátní možnost, kdy autor komponuje přímo na tělo, respektive přímo na mé hlasivky. Nebojím se říct, že jsem Markovi byla inspirací i v tom, že mi nedělá problém ani tříčárkovaná oktáva. Jen nerad se omezuje ve svém kompozičním rozletu. Proto také první ze Sonetů má hned na začátku neuvěřitelně krkolomnou vokalízu a capella, která šplhá až do E3 ve stylu koloraturní akrobacie z opery Lakmé. Sonet č. 66 je také důkazem toho, že autor nebral na fyzikální možnosti pozemšťanů ohledy, můj poslední tón je doprovázen poznámkou v partituře „al blu“ neboli „do zmodrání“, tedy ho musím držet do posledního dechu,“ doplňuje s úsměvem Lucie.

Začátkem příštího týdne, 14. září, se odehraje premiéra komponovaného pořadu Antonín Dvořák a jeho vliv na americkou hudbu. Tvůrcem a zároveň průvodce večera je indický dirigent Debashish Chaudhuri.

Na další z Dvořákových milovaných míst zavede diváky program festivalu 18. září. Přední český klarinetista Karel Dohnal, čerstvý držitel Ceny jantar, se představí spolu se smyčcovým triem České filharmonie na koncertě v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Třebsku. „Koncerty v kostelech jsou jedinečné. Vzniká neopakovatelná atmosféra, kterou cítím stejně já, jako interpret, tak i posluchači. Na koncert v Třebsku se těším o to víc, že je tento kostelík pamětníkem hry samotného Antonína Dvořáka“, doplnil Karel Dohnal.

24. září se bude konat už pátý ročník Dne s Antonínem Dvořákem. Nabídne celkem patnáct koncertů situovaných do staré Příbrami a více než desítku pořadů pro děti z mateřských i základních škol a gymnázií. Koncert kvarteta, jehož členů bude pět, tak by mohla vypadat poněkud nevážná pozvánka na koncert Zemlinského kvarteta, který je na programu 25. září v Galerii Františka Drtikola Příbram. Chybět nebude ani tradiční Crossover koncert, který má své obvyklé místo v sále Domu Natura. 27. září se ho letos ujme Unique kvartet a zazní na něm celá plejáda skladeb od Dvořákovy Humoresky, přes melodie L. Armstronga, Beatles, Astora Piazzolli nebo Raye Charlese až po Adele či Metallicu. Naopak koncert v zrcadlovém sále zámku Dobříš se nese vždy ve znamení klasiky. Pražští komorní sólisté, kteří tam vystoupí 30. září, jsou naším nejdéle působícím smyčcovým orchestrem. V jejich čele teď stojí náš přední houslový virtuos Jan Mráček.

Slavnostní závěrečný koncert, plánovaný původně jako koncert zahajovací, je na programu v Divadle A. Dvořáka Příbram 12. října. Vystoupí na něm slovenští pěvci Lenka Máčiková KusendováOndrej Šaling v doprovodu Moravské filharmonie Olomouc pod taktovkou Jakuba Kleckera„Spievať opäť po dlhšej dobe je výnimočný pocit radosti, vďačnosti a dojatia. Ja to pociťujem, akoby som sa prebúdzala zo zlého sna a o to viac si vychutnávam tú ozajstnú radosť z práce, čo ma napĺňa,“ svěřuje se Lenka Máčiková Kusendová.

Hudební festival Antonína Dvořáka má za sebou těžké časy spojené s koronavirovou pandemií. 52. ročník se loni vůbec nekonal a letos se velká část jarního programu nemohla konat a proto se festival v nových termínech koná netradičně právě teď na přelomu léta a podzimu.

Foto: archiv HFAD, fb L. Kaňkové

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky