KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Komorní filharmonie Pardubice zahájí sezónu Mendelssohnem Pavla Šporcla english

Zahajovací koncerty nové sezóny Komorní filharmonie Pardubice s názvem „Modré housle (v) září“ se uskuteční v pondělí 13., úterý 14. a ve středu 15. září od 19 hodin v Sukově síni Domu hudby. Jako sólista vystoupí Pavel Šporcl, kterého čeká provedení Mendelssohnova Houslového koncertu. Na tiskové konferenci k nové sezóně vzpomínal na dílo jako na koncert překrásný a romantický, který rád hraje už od svých dětských let. Všechny večery bude řídit šéfdirigent Stanislav Vavřínek.

Mendelssohnův koncert orámují díla Ludwiga van Beethovena. Na úvod zazní předehra k baletu Stvoření Prométhea a na závěr se posluchači mohou těšit na Sedmou symfonii, s jejímž provedením orchestr v posledních letech pravidelně sklízel úspěchy na různých místech republiky.

„Zahajovací koncerty jsou vždy radostnou událostí a mají slavnostní ráz. Věřím, že rozzáříme duši každého posluchače a že kromě zážitku ze sólového výkonu Pavla Šporcla se posluchačům zapíše do paměti také provedení Beethovenovy Sedmé symfonie. Tato skladba je pozoruhodná, neboť v sobě ukrývá typicky beethovenovské skoky nálad,“ říká šéfdirigent Komorní filharmonie Pardubice Stanislav Vavřínek. „Nechybí jí energičnost a síla, které vystřídají pomalejší pasáže, a končí strhujícím finále, které působí na publikum až elektrizujícím způsobem. Skoro se až chce říct, že jde o hudební vyjádření pocitu nezkrotné radosti! A právě s takovým nadšením chceme do nové sezóny vstoupit,“ uzavírá dirigent svou pozvánku.

Foto: archiv KFP

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky