KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Český filharmonický sbor Brno objede v září festivaly english

Český filharmonický sbor Brno vstupuje do nabité 31. koncertní sezóny. V pátek 3. září zahajuje v Ostravě Svatováclavský hudební festival jako jeho rezidenční těleso. Ve spolupráci s Národním symfonickým orchestrem Polského rozhlasu uvedou Malou slavnostní mši Gioacchina Rossiniho. Dirigentem bude Lawrence Foster. V září také sbor zavítá na Bystřické zámecké slavnosti, na Podzimní festival duchovní hudby a na pozvání Bruckner Orchester Linz do lineckého Brucknerhausu. Na zahajovacím koncertě svého abonentního cyklu 12. září provede Verdiho Rekviem. A ve Štrasburku natočil Janáčkovu Glagolskou mši.

V rámci Svatováclavského hudebního festivalu vystoupí Český filharmonický sbor Brno ještě několikrát. V pátek 10. září v ostravském kostele Panny Marie Královny zazní Rekviem Giuseppe Verdiho, ve středu 15. září tamtéž oratorium Antonína Dvořáka Svatá Ludmila a v úterý 28. září v katedrále Božského Spasitele Stabat Mater Francise Poulenca a oratorium Potopa od Camille Saint-Saënse. Ze závěrečného koncertu Svatováclavského hudebního festivalu bude pořízen záznam pro Český rozhlas.

Sbor Petra Fialy, uměleckého vedoucího, ředitele a zakladatele, sbormistra a skladatele, zavítá i na další tuzemské festivaly. Už v neděli 5. září vystoupí s á capellovým programem v rámci Bystřických zámeckých slavnostíkostele sv. Jiljí v Bystřici pod Hostýnem. Zazní program složený z duchovních skladeb Bohuslava Matěje Černohorského, Wolfganga Amadea Mozarta, Antona Brucknera, Antonína Dvořáka a Petra Fialy, který se dočká reprízy ještě 26. září v kostele Povýšení sv. Kříže v Židlochovicích. Podzimní festival duchovní hudby přivítá sbor v neděli 19. září v olomoucké katedrále sv. Václava, kde zazní pod taktovkou Jakuba Kleckera oratorium Antonína Dvořáka Svatá Ludmila.

V září bude také zahájen 16. ročník Cyklu abonentních koncertů Českého filharmonického sboru Brno. Zahajovací koncert se uskuteční v katedrále sv. Petra a Pavla v Brně v neděli 12. září. Program abonentního cyklu otevře Rekviem Giuseppe Verdiho. Sólisty Veroniku Dzhioevu, Janu Sýkorovou, Michala LehotskéhoJozefa Benciho, Český filharmonický sbor Brno a Janáčkovu filharmonii Ostrava povede dirigent Petr Popelka.

Mezi zářijové zahraniční příležitosti patří pozvání Bruckner Orchester Linz, se kterým sbor provede ranou kantátu Gustava Mahlera Das klagende Lied. Koncert se uskuteční v lineckém Brucknerhausu ve čtvrtek 23. září. Dirigentem bude Markus Poschner. Těleso se také brzy pochlubí novou nahrávkou, která vznikla v těchto dnech ve francouzském Štrasburku. Ve spolupráci s Orchestre Philharmonique de Strassbourg pod vedením Marka Letonji natočil na CD Glagolskou mši Leoše Janáčka.

Foto: Ivan Korč, Martin Kusyn, Fb sboru

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky