KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Recitál Romana Patočky v klášteře nad Prahou za týden english

V úterý 10. srpna v 19 hodin se v klášteře bosých karmelitánů Fortna na Hradčanském náměstí uskuteční recitál houslisty Romana Patočky. Večer nabídne nejen kulturní zážitek, ale také možnost setkání v duchovním prostoru kláštera, kde nechybí hudba, ticho a jedinečný výhled na Prahu. Koncert uzavře trojici akcí kulturního léta, ve kterém se setkává stará vážná hudba s moderní, slovo s obrazem a člověk s místem. Návštěvníci koncertu uslyší hudbu Johanna Sebastiana Bacha, ale i výrazně novější opusy skladatelů 19. a 20. století – Eugèna Ysaÿe a Paula Ben-Haima.

„Recitál Romana Patočky je posledním z trojice letních večerů, během kterých prostor kláštera otevíráme nejen pro samotnou hudbu a poezii v podání vynikajících umělců, ale také umožňuje setkání lidí v krásném duchovním místě,“ uvádějí pořadatelé. Klášter bude návštěvníkům otevřen hodinu před začátkem programu i po jeho skončení. „Někdo ten čas využije, aby se před koncertem naladil, někdo zase bude chtít v sobě nechat zážitek z hudby a slova doznít – ať už v tichu kláštera, nebo třeba u sklenky na zahradě s ostatními návštěvníky,“ dodává produkční Fortny Hana Říhová.

Pořadatelé uvádějí, že součástí večera bude také rozhovor s interpretem, díky kterému se s ním budou moci hosté osobněji setkat a nahlédnout hlouběji do programu koncertu. S Romanem Patočkou bude hovořit trumpetista Ladislav Kozderka. Oba hudebníci společně tvořili dramaturgii večera a vybírali hudbu na míru prostoru kostela a kláštera.

Fortna je klášter bosých karmelitánů otevřený pro veřejnost. Nachází se v horním rohu Hradčanského náměstí nad Radnickými schody. Fortna nabízí duchovní a vzdělávací program i možnost jen tak pobýt na místě, kde se po staletí protínala horizontála hmoty s vertikálou ducha. Probíhají tu vícedenní kurzy i kratší akce, ve všední dny je také pravidelně otevřeno pro všechny, kdo se chtějí jen tak na chvíli zastavit v celodenním shonu,“ doplňují pořadatelé.

Foto: archiv R. Patočky, Fb Fortny

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky