KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Janáčkova filharmonie Ostrava se speciálním cyklem koncertů v Opavě english

Abonentní cyklus O Janáčkovy filharmonie Ostrava se tradičně koná v architektonicky mimořádném prostoru kostela svatého Václava v Opavě. Orchestr tak navazuje na koncerty pořádané v tomto městě v sedmdesátých a osmdesátých letech. Ve třech abonentních koncertech se představí tuzemští i zahraniční interpreti, včetně zdejšího rodáka, klavíristy Lukáše Vondráčka. První opavský koncert se uskuteční ve čtvrtek 1. července od 19 hodin. Zazní na něm Honeggerovo Letní pastorale, Beethovenova Symfonie č. 6 Pastorální a Šostakovičův Koncert pro klavír a orchestr v podání klavíristy Federica Colliho pod taktovkou Petra Popelky.

„Koncert naživo, s diváky v sále a s potleskem v závěru – zdánlivě samozřejmá věc, která je pro nás nyní velkým zážitkem. Jsem rád, že divákům můžeme opět nabídnout to, co je pro nás zásadní – živá kvalitní hudba,“ svěřuje se ředitel JFO Jan Žemla.

V úterý 31. srpna dojde v rámci cyklu k druhému hudebnímu setkání. Na Rautavaarův Epitaf pro Bélu Bartóka naváže Béla Bartók jako autor další skladby – jeho Koncert pro klavír a orchestr zazní v podání Lukáše Vondráčka. Koncert bude řídit Gábor Káli.

„Vaňhalovy symfonie byly v době svého vzniku řazeny mezi nejlepší symfonické skladby. Uváděl je i jeho slavný kolega Haydn. My však vyslechneme Koncert Es dur, který je jedním ze základních pilířů trumpetové literatury. Sólového partu se ujme Lucienne Renaudin Vary,“ zvou ke třetímu koncertu, který se uskuteční 13. října a bude ho řídit Vojtěch Spurný, pořadatelé.

Aktuální informace k programu a případným změnám budou návštěvníkům k dispozici na www.jfo.cz.

Foto: Roberto Mora, Fb JfO, Caroline Doutre

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky