KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Janáčkův festival představí výjimečné varhany a zabaví děti english

Dny slezských varhan ovládnou víkendový program MHF Leoše Janáčka. Konají se už počtvrté a divákům opět představí pozoruhodné královské nástroje slezského regionu. V Ostravě dnes večer zahraje Petr Čech, v sobotu v Kravařích Roman Perucki a v Ludgeřovicích francouzský varhaník Thierry Eschaich. Program Janáčkova festivalu navíc po celý červen zabaví i děti a jejich rodiče.

Dny slezských varhan jsou nedílnou a velmi specifickou součástí Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka. Pomyslným pevným bodem je už tradičně kostel sv. Mikuláše v Ludgeřovicích s jeho krásnými a plně funkčními varhanami Rieger z r. 1930. Tam v sobotu od 19 hodin vystoupí francouzský varhaník Thierry Eschaich, který je považován za jedinečnou osobnost současné hudby a je jedním z nejvýznamnějších francouzských skladatelů své generace. Traduje se jeho schopnost výjimečné improvizace. Navíc se jako skladatel věnuje tvorbě filmové hudby. Na festivalu zahraje barokní hudbu a představí svou Improvizační suitu.

 

 

 

V Ostravsko-opavské diecézi nalezneme další vzácné nástroje, které se postupně daří rekonstruovat. Mezi ně patří i varhany v kostele sv. Bartoloměje v Kravařích a malý barokní nástroj v ostravském kostele sv. Václava. V Kravařích vystoupí v sobotu od 17 hodin zkušený polský varhaník Roman Perucki. Koncert v ostravském kostele je na programu v pátek a zahraje na něm od půl osmé večer varhaník a ředitel Pražské konzervatoře Petr Čech.

Janáčkův festival také myslel na děti a jejich rodiče a oslavy Dne dětí promítl do celého června. Společným heslem je Hledejte lišku! Programy přizpůsobené rodinám jsou označené liškou Bystrouškou a cenově výhodné. Zahrnují nejen o koncerty, ale také balet, průzkum operety, kompoziční workshop nebo tvůrčí dílny na Hukvaldech.

Festivalový program pokračuje i příští týden. Hned v pondělí přednese jubilující koncertní mistr Janáčkovy filharmonie Jiří Hanousek za doprovodu klavíristky Elišky Novotné reprezentativní skladby violoncellové literatury 20. století v industriálním prostředí Vítkovic, které na začátku minulého století fascinovaly jak Paula Hindemitha, tak Leoše Janáčka, který prohlásil: „…je to tady jako v předpeklí…“. Zazní nejen jeho Pohádka pro violoncello a klavír, ale také sklady Paula Hindemitha, Benjamina Brittena a Bohuslava Martinů.

Foto: Ivan Korč, Zsuzsa Peto

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky