KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Káťa Kabanová a Kateřina Kněžíková poprvé na festivalu v Glyndebourne english

V Glyndebourne, na mezinárodně uznávaném operním festivalu ve Východním Sussexu na jihu Anglie, má dnes vpodvečer premiéru nová inscenace Janáčkovy Káti Kabanové. Titulní roli v ní a v devíti navazujících představeních ztvárňuje do 19. června česká sopranistka Kateřina Kněžíková. Lyrické hudební drama, komponované podle ruské klasiky, Ostrovského hry Bouře z poloviny 19. století, mělo světovou premiéru v Brně v roce 1921.

Inscenaci na největším britském operním festivalu připravil po hudební stránce jeho umělecký šéf, dirigent Robin Ticciati, režisérem je Damiano Michieletto. Dalšími sólisty jsou David Butt Philip, Katarina Dalayman, Thomas Atkins, Aigul Akhmetshina, Nicky SpenceAlexander Vassiliev. Hraje London Philharmonic Orchestra.

Káťu Kabanovou měla Kateřina Kněžíková zpívat už loni, a to při koncertním provedení opery s Česku filharmoniíJakubem Hrůšou v Praze a Hamburku. Koncerty se nakonec kvůli pandemii koronaviru vůbec neuskutečnily, prozatím bez náhrady. V Glyndebourne, kde debutuje, se tak s touto úlohou setká ve svém profesním životě poprvé. Kateřina Kněžíková píše z Glyndebourne exkluzivně pro portál KlasikaPlus.cz seriál – blog – jehož nejnovější pokračování čtěte ZDE

Na začátku jara poskytla portálu rozhovor, který najdete pod titulkem Janáčkova Káťa bude jednou z mých oblíbených rolí

Celosvětové rozšíření nemoci Covid-19 a opatření proti jejímu dalšímu šíření loni stály loni v Glyndebourne za odřeknutím celého naplánovaného programu. Vzhledem k vládním doporučením zůstal v létě areál uzavřený. Letos pořadatelé zatím doufají, že se vše uskuteční.

Vedle Káti Kabanové je v plánu, postupně až do konce srpna, uvedení oper Turek v Itálii od Gioacchina Rossiniho, Così fan tutte od Wolfganga Amadea MozartaLuisa Millerová od Giuseppe Verdiho a také poloscénické provedení Wagnerova Tristana a Isoldy. A k tomu se přidává několik koncertů. London Philharmonic Orchestra s Robinem Ticciatim uvedou v červnu díla Henryho Purcella, Harrisona Birtwistlea a Ralpha Vaughana Williamse a s nimi v glyndebournské premiéře Mahlerovu Čtvrtou symfonii. Na počátku července pak zahrají Dvořákovu Osmou symfonii, Mahlerovy Písně potulného tovaryše a kompozici Sinuous Voices Ondřeje Adámka, českého skladatele žijícího dlouhodobě v Německu. Další koncerty chystá druhý rezidenční soubor festivalu, účinkující ve starších operách, totiž těleso dobových nástrojů Orchestra of the Age of Enlightenment. Koncertně uvede Mozarta, ale také romantiky.

V usedlosti rodiny Christie začala operní tradice roku 1934 jako soukromá představení. Avšak postupně se jméno areálu kolem šest staletí starého šlechtického sídla s divadlem uprostřed zahrad stalo světoznámým pojmem a série operních inscenací vyrostla do události mající formát mezinárodního festivalu, aniž by se vytratily výhody privátní atmosféry. Glyndebourne nabízí publiku jedinečné spojení špičkového hudebního divadla s pobytem v zahradách venkovského sídla; umožňuje návštěvu operního představení v moderním sále a využití času dlouhých přestávek mezi dějstvími k piknikům na trávnících nebo k večeřím v přilehlých restauracích.

Foto: Richard Hubert Smith, Ilse Bing

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky