KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Janáčkova filharmonie Ostrava odkrývá program nové sezóny english

Janáčkova filharmonie Ostrava uzavřela svou dosud nejtěžší sezónu a přichází s novou, v pořadí už osmašedesátou. Orchestr v ní povedou dirigentské osobnosti jako Christian Arming, Andrej Borejko, Lionel Bringuier, Kaspar Zehnder a v neposlední řadě také jeho šéfdirigent Vasilij Sinajskij a hlavní hostující dirigent Petr Popelka. Rezidenčním sólistou zůstává klavírista Lukáš Vondráček. Do Ostravy dále dorazí například klavírista Daniel Ciobanu, houslistka Aljona Bajeva, violoncellista Danjulo Ishizaka a Grigorij Sokolov – podle ředitele JFO Jana Žemly současný světový klavírista číslo jedna.

„Nebude chybět naše Kateřina Kněžíková, dále Ivo Kahánek, Magdalena Kožená a další. Ondřej G. Brzobohatý, David Koller, duo Jiří Krhut & Štěpán Kozub zvou zase na crossoverové projekty do auly Gong v Dolních Vítkovicích,“ doplňuje dramaturgie s tím, že desítky koncertů jsou rozdělené do sedmi řad a doplněné o mimořádné projekty. Jednotlivé sekce včetně výčtu umělců představuje Janáčkova filharmonie zde.

Spisovatel Aleš Palán si s ředitelem orchestru Janem Žemlou o připravované sezóně blíže povídal. Níže přinášíme jejich rozhovor:

Jak se v této situaci připravuje nová umělecká sezóna? Stačí neodehrané koncerty přesunout o rok a doufat, že tentokrát se to už podaří?

„K přípravě nové sezóny jsme se snažili přistupovat jako vždy – vytvořit ji bez uměleckých kompromisů. Nepřipouštěli jsme si to, že by se snad neměla konat. Popravdě nám právě příprava nové sezóny dala jakousi naději do budoucna, sílu pokračovat. Téměř všechny projekty, které se nemohly uskutečnit, jsme mohli přesunout. Jednalo se o dramaturgicky promyšlené večery, vynikající interprety, skvělou hudbu. Podařilo se nám tím tak nějak eliminovat určitý pocit zmařené práce a umělecké ztráty. Z nadcházející sezóny mám dobrý pocit, podařilo se nám v ní akcentovat naše programové priority a posunout ji zase o stupeň výše.“

Vrátí se k vám publikum po mnoha měsících, kdy byly dveře JFO nuceně zavřené?

„Pevně věřím, že ano. Jsem přesvědčen o tom, že potřeba kontaktu s živým uměním je v nás bytostně zakořeněna. Za posledních několik let se nám podařilo získat opravdu vnímavé a věrné posluchače, myslím, že se jedná o intenzivní vztah, který nelze jen tak přerušit. S naším publikem jsme zůstali v kontaktu i v době, kdy veřejné produkce nemohly probíhat. Z reakcí, které jsme během našich virtuálních produkcí obdrželi, je poznat, že jsme publikum neztratili, že nás naši posluchači sledují a podporují. A těší se zpět do koncertního sálu.“

Jak lze vůbec připravovat repertoár a udržovat tvůrčí potenciál orchestru v době, kdy nemáte jistotu, že epidemiologická omezení nezasáhnou i další sezónu?

„Jak udržet tvůrčí potenciál orchestru jsme si vyzkoušeli již minulou sezónu. Důležité je prostě nerezignovat a hledat cestu. A kde je vůle, je i výsledek. Pokud by epidemiologická opatření zasáhla i příští rok, budeme připraveni.“

Celý rozhovor nejdete zde.

Foto: Wikipedia (Martin Fleck CC BY-SA 4.0), Fb JfO

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky