KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Květen Státní filharmonie Košice s publikem! english

Státní filharmonie Košice uvede v tomto měsíci dva koncerty pro publikum, a to poprvé po více než pěti měsících. Mezitím orchestr nezahálel a nabídl řadu streamů, o kterých jsme vás informovali. Brány Domu umění se otevřou ve čtvrtek 13. května, aby se návštěvníci mohli od 19 hodin zaposlouchat do hudby George Gershwina a Modesta Musorgského pod vedením šéfdirigenta Zbyňka Müllera. Sólistou večera bude klavírista a skladatel Ladislav Fanzowitz. Druhý májový koncert ve čtvrtek 20. května, opět se Zbyňkem Müllerem, nabídne hudbu Sergeje Prokofjeva a Josefa Suka. Jako sólista se představí houslista Milan Paľa.

Na živé koncertování se Státní filharmonie Košice i šéfdirigent velmi těší. „Kombinace Gershwinova Klavírního koncertu F-dur a Musorgského/Ravelových Obrázků z výstavy je program, který je pro posluchače za odměnu. Je opravdu skvělé, že ta odměna může být konečně naživo a v sále, byť se značně omezenou kapacitou. Svůj pocit bych mohl i jednoduše vyjádřit tentokrát jedním slovem: KONEČNĚ! Přál bych všem, kterým se podaří na náš koncert dostat, aby si jej spolu s námi, co budeme na pódiu, co nejlépe užili a jaksepatří vychutnali, protože to bude pro nás vlastně taková malá oslava,“ uvádí Zbyněk Müller s tím, že je mu na druhou stranu líto všech, kteří chtěli koncerty sledovat opět online. Pro orchestr i celou instituci ŠfK je to však opravdu nesmírně důležitý moment, kdy se začne do Domu umění opět vracet ten pravý život. „A věřím, že se vrátí již natrvalo! Osobně se těším jednak na zkoušky Musorgského, jelikož práce je v případě Obrázků z výstavy vždy velmi zábavná a Maurice Ravel tady dal svou nápaditou orchestrací všem skupinám v orchestru vskutku rozmanité úkoly. Ale snad ještě víc na spolupráci s panem Fanzowitzem, protože si myslím, že jeho Gershwin bude skvělý a stylový,“ dodává šéfdirigent.

Bezpečnostní opatření a podmínky účasti na koncertech ŠfK jsou k dispozici zde.

Festival Košická hudobná jar se tento rok uskuteční v odsunutém termínu, a to od 9. do 29. června. Více informací poskytne ŠfK zanedlouho.

Foto: Rudolf Baranovič, Miriama Fenciková

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky