KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Národní divadlo Brno představuje novou sezónu english

Na tiskové konferenci Národního divadla Brno, která se netradičně konala jen online, promluvili o plánech divadla do budoucnosti kromě ředitele Martina Glasera umělečtí šéfové všech souborů a představili projekty, na které se diváci mohou těšit v sezóně 2021/2022. Má to být i pět operních premiér – Peter Grimes Benjamina Brittena, Řecké pašije Bohuslava Martinů, Händelova Alcina, Mozartova Kouzelná flétna a Verdiho Otello. 

„Plánování vnímáme jako symbol naděje a jako jistý znak víry a optimismu,“ zahájil tiskovou konferenci k plánům na novou sezónu Národního divadla Brno jeho ředitel Martin Glaser. Národní divadlo Brno věří, že v následující sezóně bude moci divákům i sobě samému vynahradit vše, o co přišli v právě probíhající sezóně, a vystavělo bohatý a pestrý dramaturgický plán ve všech třech svých složkách.

Ředitel Martin Glaser dodal, že vzhledem k nelehké finanční situaci, kdy jsou divadlu kráceny dotace a má obrovské výpadky v příjmech za každý měsíc, kdy nemůže hrát, muselo vedení divadla přistoupit k některým úsporným opatřením. „Součástí je bohužel i dílčí redukce počtu nových premiér. Na druhou stranu, naši diváci si toho asi nevšimnou,“ podotýká Martin Glaser s tím, že divadlo má už v záloze celou řádku premiér, které byly nastudovány v této sezóně, avšak zatím neviděly světlo jeviště.

Baletní soubor, jehož dramaturgii pro příští sezónu představil jeho umělecký šéf Mário Radačovský, zahájí novou sezónu hned zkraje září poctou Pavlu Šmokovi, významnému choreografovi, a to připomínkou jeho děl Zjasněná noc, Trio g-mollStabat Mater. „Původně byla premiéra plánovaná do Janáčkova divadla, nyní jsme ji přesunuli do Mahenova divadla, jehož prostor je daleko intimnější,“ doplňuje k titulu Mário Radačovský. V listopadu pak balet plánuje slovy svého šéfa „největší projekt za posledních pár let“ – podílí se na něm totiž také celý ansámbl Opery NdB. Jedná se o představení Beethoven, které bylo určeno k nedávnému monumentálnímu výročí slavného skladatele a zazní rok po původně plánovaném datu premiéry. Jedinou premiérou baletu, která se do nové sezóny nepřevádí ze sezóny současné, bude Popelka Sergeje Prokofjeva v choreografii Markéty Pimek Habalové, na kterou se diváci mohou těšit v květnu příštího roku.

Dále soubor plánuje několik projektů, a to tradiční letní open air představení na Biskupském dvoře v Brně, kam už v červenci přinese další slavný balet Sergeje Prokofjeva: Romeo a Julie. V říjnu bude organizovat festival DANCE BRNO 2021, během kterého se v prostorech Mahenova a Janáčkova divadla představí šest předních baletních souborů České republiky, včetně toho domácího. Jako obvykle soubor oslaví dubnový Mezinárodní den tance, k hostování pozve ruské baletní hvězdy Mariinského divadla v Petrohradu, zúčastní se tanečního veletrhu na brněnském výstavišti a plánuje zpět do Brna přinést Československou baletní soutěž s mezinárodní účastí.

Činoherní soubor, který se dle slov svého uměleckého šéfa Milana Šotka významně personálně proměnil, divákům nabídne první premiéru už 15. října. Bude se jednat o scénický koncert, který iniciovala Filharmonie Brno, s názvem Kočár do Vídně k poctě skladateli Janu Novákovi, který ke stejnojmennému filmu Karla Kachyni podle novely Jana Procházky napsal hudbu.

Následovat bude Ohnivá země Václava Štecha v adaptaci Tomáše Vůjtka v Redutě, Nebesa Lucy Kirkwoodové a do konce roku ještě zástupce klasiky: Molièrův Amfitryon. Po Novém roce bude činohra na vlně klasiky pokračovat: na konec ledna chystá Večer tříkrálový Williama Shakespeara. Po něm nabídne opět dílo modernější, a to Ztíženou možnost soustředění Václava Havla v režii ředitele NdB Martina Glasera. Zjara odehraje premiéru hry Bertolta Brechta Kavkazský křídový kruhČapkovu Matku a na pokraji léta ještě Chytání Vídně Lenky LagronovéSmutek sluší Elektře Eugena O’Neilla. Ti nejmenší se pak mohou těšit například na představení známé Vančurovy pohádky Kubula a Kuba Kubikula na Malé scéně Mahenova divadla.

Operní soubor připravuje na novou sezónu kromě repríz pět premiér. V říjnu to bude Peter Grimes Benjamina Brittena z rukou osvědčeného týmu Marko IvanovićDavid Radok, kde se soubor těší zejména na účast švédského tenoristy Joachima Bäckströma. Na začátku listopadu by se měla odehrát dlouho očekávaná premiéra Řeckých pašijí Bohuslava Martinů, které jsou jedním z děl, které se nestihly uskutečnit v rámci loňského ročníku festivalu Janáček Brno. Spolu s tímto operním dílem by se na podzim měly odehrát i odsunuté koncerty festivalu.

V únoru přijme pozvání do Brna Václav Luks se souborem Collegium 1704, aby ve spolupráci s Operou NdB připravili Händelovu Alcinu. Jedná se o dílo v Brně dosud neprovedené, navíc v rámci něj brněnský soubor spolupracuje s divadly ve Versailles a Caen, kam po pěti představeních, které doma odehraje v bloku, s inscenací odjede.

Mimořádný projekt čeká operní soubor v dubnu, kdy má premiérou vyvrcholit vzácná spolupráce Opery NdB s režisérem Miroslavem Krobotem, a to na inscenaci Kouzelné flétny Wolfganga Amadea Mozarta. V Kouzelné flétně se mimo jiné představí nový sólista Opery od sezóny 2021/2022 Tadeáš Hoza. Závěr sezóny bude patřit Giuseppe Verdimu a jeho Otellovi, s nímž bude operní soubor hostovat také na letní scéně v Regensburgu a ve kterém zazpívají zahraniční hosté Harold Meers či Dalibor Jenis.

Na Dalibora Jenise se ostatně diváci mohou těšit už ve Verdiho Nabuccovi, jehož premiéra je stále součástí právě probíhající sezóny, a pokud ji divadlo nebude moci provést přímo před publikem, bude opera uvedena online na webových stránkách divadla. Totéž platí i pro Bohému Giacoma Pucciniho, jejíž premiéra je zařazená na červen tohoto roku. Kromě operních děl soubor plánuje dva koncerty k životnímu jubileu Richarda Nováka, a to jeho písňový recitál s Ivanem Klánským na konci září a slavnostní koncert 11. prosince.

S novou sezónou přichází divadlo ještě s novým systémem abonmá. „Rozhodli jsme se nabídnout našim divákům abonmá v úplně nové, krystalicky čisté a přehledné podobě,“ říká Martin Glaser a nový systém představuje: „Divák se rozhodne, jestli chce chodit na operu, na balet, nebo na činohru, rozhodne se, jestli chce chodit ve všední den, nebo o víkendu, večer, nebo odpoledne – a podle toho si pokládá svůj abonentní balíček.“ Všechny zmíněné varianty lze pochopitelně kombinovat. „Pevně věříme, že byť v předchozích letech klasické divadelní předplatné začalo působit jako něco překonaného, ta nová zkušenost nás možná přiměje k tomu, že se k tradičním hodnotám budeme chtít vrátit – a jednou z nich může být právě i pravidelná návštěva divadelních představení,“ uzavírá Martin Glaser.

Foto: Fb NdB, Sebastian Smith

Markéta Ottová

Muzikoložka, sbormistryně

Od útlého věku se věnuje hře na klavír a sborovému zpěvu. Po gymnáziu nastoupila na Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde vystudovala učitelství v oboru Hudební výchova a Základy společenských věd a v roce 2019 zde absolvovala doktorský program Hudební teorie a pedagogika. Paralelně s doktorátem nastoupila i ke studiu oboru Dirigování sboru na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění, kde nyní pokračuje v navazujícím magisterském studiu a současně působí jako odborná asistentka na Katedře hudebních a humanitních věd. V současné době je sbormistryní Pěveckého sboru Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, asistentkou sbormistra Pěveckého sboru Vox Iuvenalis při VUT v Brně a příležitostně spolupracuje i s dalšími brněnskými sbory. Jako studentka JAMU se podílí na uměleckých projektech akademie, zejména působením v pěveckém sboru HF JAMU a jeho koncerty, ale také jako korepetitorka v Komorní opeře (Flotow, Offenbach, Cimarosa). 



Příspěvky od Markéta Ottová



Více z této rubriky