KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Festival EuroArt Praha představí v premiéře rakouský Selini Quartet english

Hudební festival EuroArt Praha dnes v 17 hodin zveřejní v premiéře na svém YouTube kanále záznam koncertu dívčího kvarteta Selini Quartet z Rakouska. Přetrvávající koronavirová situace znemožnila mladému souboru uskutečnit plánované vystoupení v Praze. Čtyři mladé instrumentalistky se však sešly v minulých dnech v sále Staré vídeňské radnice, kde nahrály smyčcové kvartety Josepha Haydna, Samuela Barbera a Wolfganga Amadea Mozarta. Koncert tak zazní i na Facebooku festivalu a umělců.

Kvarteto Selini je mladý dámský soubor s mezinárodním složením, který již při mnoha příležitostech prokázal kvality a v současné době se nachází v důležitém období pro svoji další kariéru. „Máme za to, že je třeba v tomto nepříznivém období jejich snahy podpořit, byť ‚pouze‘ online formou koncertu, která jim nabídne smysluplnou práci a perspektivu do další existence,“ říká ředitel festivalu a člen Stamicova kvarteta, houslista Josef Kekula.

Pořadatelé uvádějí, že krátce po svém založení v roce 2017 ve Vídni na sebe Selini Quartet upozornil prvním úspěchem. V roce 2018 získal druhou cenu na mezinárodní soutěži Karola Szymanowského v polských Katovicích. Od té doby kvarteto s úspěchem koncertovalo nejen na všech prestižních vídeňských koncertních pódiích, jako jsou Musikverein Wien, Wiener Konzerthaus, Schuberthaus nebo ORF RadioKulturhaus, ale pravidelně vystupuje také po celé Evropě.

Foto: archiv kvarteta

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky