KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Do soutěže Pražského jara přišly dvě stovky přihlášek english

Interpretační soutěž, kterou počátkem května pořádá festival Pražské jaro a která byla loni zcela zrušena, se letos má konat, a to v oborech klavír a smyčcové kvarteto. Pandemii navzdory se do ní přihlásily dvě stovky mladých hudebníků. Pokud to protiepidemická opatření umožní, finále v Rudolfinu by mohli v sále sledovat diváci.

V oboru klavír evidují pořadatelé Mezinárodní hudební soutěže Pražské jaro na 160 soutěžících, patnáct procent z nich jsou tuzemští. První kolo se uskuteční online. Ze zaslaných videonahrávek mezinárodní porota vybere deset pianistů. Druhého kola by se tito soutěžící měli zúčastnit už osobně v Praze. Pět semifinalistů poměří síly v komorní hudbě. Do finále pak postoupí tři, které doprovodí Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK s dirigentem Markem Šedivým. Soutěžní klání od druhého kola po finále budou souběžně vysílána online.

V oboru smyčcové kvarteto se konají online první dvě kola. Na základě zaslaných videonahrávek vybere nakonec porota tři kvarteta, která budou pozvána k osobní účasti ve finále do pražského Rudolfina. Vystoupení bude přímým přenosem streamováno online a také pro tuto příležitost platí, že budou v sále posluchači, pokud už to vládní opatření dovolí.

Mezinárodní hudební soutěž Pražské jaro počítá letos 72. ročník. Má se uskutečnit od 6. do 15. května. Předsedou klavírní poroty má být americký pianista Garrick Ohlsson, na Pražském jaru častý host; kvartetní porotě by měl předsedat violoncellista Michal Kaňka, člen Pražákova kvarteta a pedagog pražské AMU.

Součástí druhých kol obou soutěží je povinná skladba, kterou na objednávku Pražského jara zkomponovali dva výrazní skladatelé – Jana Vöröšová tu klavírní nazvala Hra, dílo Slavomíra Hořínky pro smyčcové kvarteto nese anglický název Four.

Pražské jaro letos posunulo uzávěrku přihlášek do soutěže až na 26. února. „Vysoké počty přihlášených a mimořádně kladná odezva poroty nás utvrdily v přesvědčení, že i navzdory vnějším okolnostech je správné soutěž uskutečnit, byť se bude jednat o skutečnou pořadatelskou výzvu,“ uvedl ředitel festivalu Roman Bělor. Podařilo se se najít cestu, jak organizačně ohlídat a vyřešit všechna zdravotní či cestovní omezení, aby se letošní ročník mohl uskutečnit. Soutěž je pro mladé talenty podle Michala Kaňky obrovským cílem i motivací. „Zejména v současné době, kdy se celosvětově omezila veškerá kulturní vystoupení, je takováto mezinárodní akce nesmírně potřebná,“ řekl.

Jde v tomto roce snad o nadějnější výhled. Loňskou soutěž, která se měla konat v oborech fagot a klarinet, Pražské jaro v březnu zrušilo. Nejprve se zdálo, že bude až v roce 2025 a 2026, ale pak se podařilo jednáními zajistit, že ji bude možné vzít tak, jak je – i s porotou, s vybranými skladbami a s účastníky, kteří postoupili do čtvrtfinále – a přesadit ji kompletně do roku 2022.

Foto: Petra Hajská

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky