KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Temporary Collective s novým projektem VOICES english

V dnešní době, kdy se mezilidský kontakt a jeho absence nutně stává předmětem našich úvah, přichází Temporary Collective s novým produktem. Tato umělecká skupina tvoří projekty a inscenace různého žánrového rozpětí, a to od tanečních a divadelních inscenací přes filmové produkce až k instalacím a performancím. Nyní v čele s režisérkou Petrou Tejnorovou a dramaturgyní Sodjou Lotker společně přichystaly experimentální webovou stránku s názvem VOICES, která je aktivní od 9. března a je otevřená od 18:00 do 22:30 hodin.

Jak autoři uvádějí, bude se jednat o audio-performativní web, na kterém se každé úterý ve vymezený čas objeví aktivní hlasový záznamník. Nejedná se tedy o inscenaci, ale o virtuální hlasovou schránku, do které bude možné ukládat své vzkazy. Francouzský filosof Roland Barthes říká: „Mluvit znamená mít naději.“ Temporary Collective věří, že i zanechání vzkazu znamená mít naději, že člověk bude vyslyšen.

Na performativní web budou mít přístup nejen hosté pořadatelů z řad performerů a tanečníků, ale všichni jeho návštěvníci. Už v měsíci březnu se zájemci mohou těšit na tři hosty – jejich jména se však dozvědí až poté, co daný večer proběhne. „Můžete se tedy na Voices vracet pravidelně a web tak společně budovat, nebo jen naslouchat audio-vzkazům ostatních. Informace naleznete na sociálních sítích skupiny Temporary Collective nebo divadla pro tanec Ponec,“ zvou organizátoři a dodávají, že virtuální hlasová schránka VOICES je vlastně nástupcem vzkazů v láhvi, telefonních záznamníků či zvukových dopisů – a má sloužit jako místo, kde lze v současné komplikované době „zanechat a sdílet otázky, myšlenky i své frustrace. Věci, které tělo už neudrží samo a potřebuje je sdílet, aby je splnilo, aby se jich zbavilo, dokončilo či rozvinulo.“

„Performativní web Voices zaznamenává chvíle přemýšlení, vyjadřování emocí a stavu, který je na pomezí intimního, osobního a veřejného,“ říká dramaturgyně Sodja LotkerPetra Tejnorová doplňuje: „I když jen poslouchám zprávy jiných lidí, vedu s nimi nepřímý dialog – vnímám a přemýšlím o druhé osobě. Voices tak nenabízí přímý rozhovor, ale možnosti dialogu.“

Temporary Collective informuje, že projekt VOICES navazuje na předchozí práci skupiny – taneční performance s názvem DUETY, které umožňovaly přímé setkání diváků a tanečníků. „Setkání trvala někdy jen několik vteřin. Lidé si jen třeba mlčky hleděli do očí. A taková mimořádná konverzace diváka nechala zažít, co to znamená být spolu a v čem může spočívat lidský kontakt.“ VOICES chce pokračovat ve vytváření příležitostí k takovým setkáním a vzájemnému propojení.

Foto: Marek Bartoš

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky