KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Letošní MHF Leoše Janáčka uvádí… english

Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka odkrývá program pro letošní festivalový ročník. Klasická, ale i jazzová hudba a folklor rozezní mnohá města Moravskoslezského kraje od 27. května do 1. července 2021.

Organizátoři věří, že se festival v plném rozsahu uskuteční. „Doufám také, že naši příznivci při prohlížení programu letošního festivalu uvidí, že jsme rozhodně neslevili z úrovně, na kterou jsou zvyklí,“ říká ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Hlavní dramaturgickou linkou programu budou letos symfonické koncerty. „Posluchači se tak díky hostujícím umělcům, kteří na festival přijedou od Mexika až po Arménii, vydají na hudební cestu napříč třemi staletími,“ uvádí Jaromír Javůrek s tím, že by chtěl vyzdvihnout chystaný čtvrtý ročník Dnů slezských varhan. Tento, sám o sobě jedinečný projekt letos festival opět obohatí o zahraniční umělce a také zajímavé historické exkurze.

Pořadatelé očekávají, že posluchače v Ostravě, Hukvaldech, Frýdku-Místku a v dalších městech potěší zahraniční umělci jako například mexický violista José Adolfo Alejo Solís, maďarský houslista Kristóf Baráti a rakouská sopranistka Simona Eisinger. Mezi hlavní protagonisty letošního ročníku pak patří sólista na trubku a dirigent v jedné osobě Håkan Hardenberger, šéfdirigentka basilejské opery Kristiina Poska a dirigent Dennis Russell Davies. Rezidenčním umělcem letošního ročníku je klavírista Ivo Kahánek. Kromě toho, že přednese sólový part populárního Čajkovského Klavírního koncertu b moll, povede také mistrovské kurzy.

Jednou z významných událostí bude předání symbolické prezidentské taktovky. „Stane se tak během koncertu Ženatý–Bagratuni aneb hudba nezná hranic 15. června. Odcházející prezident Ivan Železný a zároveň sólista večera symbolicky předá taktovku novému prezidentu Tomáši Netopilovi, který bude koncert řídit,“ oznamuje festival.

Mezi tradiční návštěvníky festivalu patří také rodiny, a proto nebudou chybět rodinná odpoledne, tvůrčí dílny a další zajímavý doprovodný program. „Rodiče mohou využít rodinného vstupného a navštívit interaktivní výtvarné a hudební dílny a přiblížit tak svět krásné hudby a umění svým dětem formou, která je bude bavit, ale také je něco naučí. Samozřejmě zvu nejen rodiče a děti na všechny festivalové koncerty a akce. Těším se na to, že se po skoro roce, který rozhodně nepřál rozvoji kultury, zase všichni společně sejdeme u poslechu jedinečné hudby,“ uzavírá ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Program letošního ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka je už nyní k dispozici na internetových stránkách, kde je u každého koncertu možnost rovněž přímo zakoupit vstupenky. Rodinné koncerty a workshopy jsou nově označeny liškou Bystrouškou, zůstaly zachovány symboly pro náročnost programu a doporučení vhodného oděvu. Na internetových stránkách a Facebooku festivalu budou dále zveřejňovány další novinky, rozhovory s umělci a také zajímavosti ze zákulisí.

Foto: Marco Borggreve, Kaupo Kikkas, Dalibor Válek

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky