KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Mladí ladí dětem zvou ke sledování seriálu Hudební cesta světem english

Organizátoři projektu Mladí ladí dětem připravili zdarma na svých stránkách devítidílný online hudební seriál s názvem Hudební cesta světem. Jeho průvodci jsou americký jazzman a držitel ceny Grammy Oran Etkin a jazzová zpěvačka Marta Kloučková. V seriálu se diváci dále setkají s kontrabasistou Pavlem Husou, příběh bubnu djembe a tajemství afrických rytmů pomůže poodhalit původem gambijský bubeník Papis Nyass a děti se seznámí i s exotickými nástroji, jako je balafon nebo caxixi. Kouzlo romské hudby, klezmeru a středoevropské lidové hudební tradice pak poznají díky romskému akordeonistovi Michalu Marcinovi.

„Hravé příběhy, v nichž mají svoji roli klarinet Klára, která s Oranem přiletěla až z New Yorku, kráva schovaná pod postelí nebo žirafa, která se možná skrývá ve futrálu na kytaru, nabízejí nejen zábavu, ale i možnost kreativního hudebního vzdělávání,“ píší organizátoři s tím, že děti pochopí základy hudební nauky, seznámí se s celou řadou hudebních nástrojů, zazpívají si i zatancují, a navíc mohou pochytit i pár anglických slovíček. Neopakovatelný filmový půvab vtisklo sérii hravých lekcí renomované studio bao-bab v čele s Ninou ZardalishviliOliverem Beaujardem. Cyklus, který otevřel klarinet Klára, v posledním právě zveřejněném díle uzavírá saxofon, který si s ostatními zanotuje také známý song s příznačným názvem I Feel Good. „Je jisté, že stejně jako tento hit Jamese Browna i cyklus Hudební cesta světem Orana Etkina bude trvale dopřávat radost dětem i rodičům i v době, kdy se koronavirová pandemie stane historií,“ dodávají.

Tradiční výuce jsou Hudební cesty světem na hony vzdálené – Oran Etkin je autorem unikátní vzdělávací hudební metody Timbalooloo, díky níž si děti hravě osvojují základy hudební teorie i praxe. Pořadatelé projektu pravidelně nabízejí základním školám tříměsíční kurzy využívající metody Timbalooloo pro děti ze druhých a třetích tříd a nově mohou školy využít i distanční hudební výchovu přes online platformy.

„Timbalooloo je metoda založená na vnímání hudby skrze dětskou fantazii. Pomocí zábavných her, příběhů a písní klarinetista Oran Etkin dokazuje, že hudba je radost a každý je ve své podstatě muzikantem. Děti si tak hravě osvojují základy hudebního a kulturního dědictví různých koutů světa, aktivně se zapojují a nemusí znát hudební teorii ani hrát na jakýkoliv nástroj. Timbalooloo nestaví na známých dětských písních, ale využívá například jazzové skladby Herbieho Hancocka, ale i africkou, brazilskou nebo indonéskou hudbu. S metodou slaví úspěchy nejen v USA, kde si ji oblíbily i děti hollywoodských hvězd, ale i v řadě evropských zemí. Tým kolem festivalu Mladí ladí jazz tento koncept nadchl natolik, že je již sedmým rokem jeho propagátorem a ambasadorem,“ představují novou cestu k poznávání hudby pořadatelé.

Foto: archiv projektu

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky