KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Televizní soutěž mladých talentů Virtuosos V4+ poprvé u nás english

Mezinárodní televizní show mladých talentů klasické hudby Virtuosos míří poprvé na české obrazovky. Šestá řada je výjimečná tím, že spojila mladé umělce států Visegrádské čtyřky a pořadatelé přizvali také Srbsko. Soutěž dlouhodobě podporuje například tenorista Plácido Domingo, který byl i letos součástí takzvané hvězdné super poroty, ale také další tenorista Andrea Bocelli nebo klavírista Lang Lang. Za Českou republiku usedla do porotcovského křesla Gabriela Boháčová. Ta je hudební producentkou a uměleckou ředitelkou Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov. Virtuosos V4+ mohou čeští diváci sledovat po čtyři páteční večery, a to od 27. listopadu do 18. prosince, vždy od 20:40 hodin na ČT art.

„Posláním jedinečné soutěže Virtuosos je objevování a podpora mladých talentů klasické hudby, kterým dlouhodobě pomáháme se rozvíjet. Dalším cílem soutěže je představit divákům klasickou hudbu, tradice, nádherné památky, bohatou kulturu nebo významné skladatele každé zúčastněné země. Jsem nadšená, že se Česká republika, Maďarsko, Polsko, Slovensko a Srbsko do projektu zapojily,“ svěřuje se zakladatelka soutěže Mariann Peller.

V každém díle soutěžní show jako symbol mezinárodní spolupráce vystupuje „super porotce“. Jedná se o hvězdy jako jsou skladatel a producent Gabriel Prokofjev, který je vnukem Sergeje Prokofjeva, herečka Coco König nebo významný ruský houslista Maxim Vengerov. Zvláštním hostem byl i operní zpěvák Plácido Domingo, který uvádí: „Virtuosos podporuji už tři roky. Moc mě těší, že se letos této jedinečné soutěže talentů účastní mladí umělci z pěti zemí. Tyto děti představují budoucnost klasické hudby.“

Reprezentantka České republiky, porotkyně Gabriela Boháčová, o vlivu soutěže na mladou generaci říká: „Soutěž a celý její koncept dokazuje, že klasická hudba může být podána takovou formou, která dokáže oslovit širší publikum. Díky této soutěži došlo v Maďarsku k nárůstu 14 % dětí, které se začaly učit hrát na hudební nástroj. Doufám, že stejný trend zaznamenáme i v České republice.“ A doplňuje: „Ze soutěže vzejde dohromady pět vítězů, z každé země jeden. Líbí se mi myšlenka spolupráce mezi národy a také to, že nás hudba spojuje a je společným jazykem, kterým mluvíme všichni bez ohledu na to, odkud pocházíme.“

Budapešťského soutěžního klání se zúčastnilo dvacet soutěžících, tedy čtyři z každé zúčastněné země. Za Českou republiku to byli hráč na lesní roh Jan Vobořil, klavíristka Eliška Tkadlčíková, houslista Eduard Kollert a akordeonista Martin Šulc.

„Výkony mladých umělců posuzovala kromě Češky Gabriely Boháčové také maďarská sopranistka Erika Miklósa, polská mezzosopranistka Alicja Wegorzewska a slovenský dirigent Peter Valentovič. Srbsko střídavě zastupoval houslista Nemanja Radulovic a pianistka a hudební ředitelka srbské veřejnoprávní televize Silvana Grujic. Samotný pořad uvádí legendární německý showman Thomas Gottschalk a nejznámější mladá polská moderátorka Ida Nowakowska, kteří společně vytváří zábavné duo,“ představují porotu organizátoři.

Virtuosos je maďarská soutěž mladých talentů a je určená pro děti a mládež do osmnácti let. Pořad se poprvé objevil na televizních obrazovkách před šesti lety a měl okamžitý úspěch.

Foto: Fb a archiv soutěže

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky