KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Sezóna 2020/2021 Pražského komorního baletu english

Pražský komorní balet vstoupil do nové sezóny 2020/2021, a to navzdory koronaviru. Do souboru nastoupili noví sólisté – Lenka Šustová Hrabovská, která přichází z baletního souboru Národního divadla, Bára Müllerová a Dalibor Lekeš, kteří do června působili jako stážisté Pražského komorního baletu. Jako stálí hosté baletu se v nové sezóně představí bývalý první sólista Baletu Národního divadla Ondřej Vinklát a demisólista Jakub Rašek, také z Národního divadla.

Nyní soubor zkouší především na hlavní premiéru nové sezóny – komponovaný večer s názvem Zabiják život. Ten se poprvé uskuteční 22. listopadu 2020 v pražském Divadle na Vinohradech. Druhá premiéra je naplánována na 6. prosince v Městském divadle v Mostě. V rámci představení budou uvedeny dvě nové choreografie. První Když nevíte coby, kupte si dva hroby Marka Svobodníka a druhá pak od Petra Zusky (Epitaf) na hudbu skladatelů Josefa SukaAntonína Dvořáka. „V novince Pražského komorního baletu se objeví hořkosladký humor, osudová láska i mrazení smrti,“ popisuje soubor.

V podzimním programu tanečníků je řada repríz úspěšných představení KyticeCarmina Vetera a také zájezdy po České republice. „Pražský komorní balet čeká několik vystoupení v Divadle na Vinohradech v Praze, zájezdy do Zlína, Prostějova, Nového Jičína, Třeboně, Tábora a dalších míst po republice. Náš diář je velmi nabitý. Během září se podařilo odehrát všechny plánované večery a mnoho termínů se přesunulo z jara, kdy jsme představení v původně plánovaných datech nemohli odehrát. Domlouváme také hostování na Slovensku, v Polsku a ve Francii, nicméně vše bude samozřejmě záviset na tom, jak se bude vyvíjet aktuální pandemická situace,“ říká ředitelka Pražského komorního baletu Ladislava Jandová a dodává: „Pokračuje také spolupráce se Zemlinského kvartetem i Klubem mladého diváka v Praze. Děkujeme všem divákům, že na naše představení i nadále chodí a že nás v této nelehké době podporují. Především díky nim kultura stále žije. Věříme, že nouzový stav způsobený Covidem-19 už na podzim nijak zásadně nezamíchá kartami a že se diváci nebudou bát do divadla chodit. Nejen my je totiž nyní velmi potřebujeme.“

Z jara Pražský komorní balet přesunul také slavnostní večer, v němž se tanečník Igor VejsadaDivadle na Vinohradech rozloučí s profesionální taneční kariérou. Nově umělci vsadili na termín 18. dubna příštího roku. V rámci večera by se měla uskutečnit i autogramiáda nové knihy, která je věnovaná kariéře tohoto významného baletního mistra, pedagoga, choreografa a emeritního šéfa baletního souboru Národního divadla moravskoslezského. Ten v současnosti působí jako baletní mistr a repetitor Pražského komorního baletu.

Foto: Serghei Gherciu, Fb PKB

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky