KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Ostravskou sezonu zahájí Nabucco, Coppélia a Muž, který sázel stromy english

102. sezónu Národního divadla moravskoslezského zahájí společný projekt všech čtyř souborů podle novely Jeana Giona Muž, který sázel stromy. Jako poděkování zdravotníkům chystá divadlo na 11. září benefiční muzikálový večer pro Český červený kříž. Soubor opery pak připravil na 12. září premiéru Verdiho opery Nabucco, první baletní premiérou v nové sezóně bude 19. září Coppélia Léa Delibese.

Trochu jiné zahájení sezóny s přispěním všech svých souborů chystá Národní divadlo moravskoslezské v netradiční inscenaci zasazené do novely Jeana Giona Muž, který sázel stromy. Pět představení zahájí v Divadle Antonína Dvořáka páteční premiéra 4. září, reprízy jsou n programu od 5. do 9. září. Na pátek 11. září chystá divadlo Benefiční muzikálový večer, který bude poděkováním všem, kteří pomáhali na začátku i v průběhu koronavirové pandemie. Výtěžek poputuje ve prospěch Českého červeného kříže. Zazní hity z muzikálů EvitaJekyll a Hyde a Bídníci v podání Martiny VlčkovéHany FialovéTomáše Savky a Petra Gazdíka za doprovodu sólistů orchestru operety/muzikálu pod taktovkou dirigenta Marka Prášila. Speciálním hostem bude Jaromír Nohavica. Koncert bude živě přenášet Český rozhlas Ostrava.

Operní soubor vstoupí do nové sezóny v sobotu 12. září premiérou Verdiho opery Nabucco v režii Jiřího Nekvasila. Představení je replikou inscenace z roku 1968 Miloslava Nekvasila a je zasazeno do přesné kopie tehdejší scény Vladimíra Šrámka„Dílo uvádíme jako poctu oběma renomovaným tvůrcům,“ uvedl Jiří Nekvasil. Opera Nabucco v hudebním nastudování  Bohumila Janečka měla první premiéru v Ostravě v červnu 1968. Dočkala se desítek repríz, ale z repertoáru byla na začátku 70. let stažena s odůvodněním, že na ni do divadla chodí houfně „protistátní živlové“. Za dirigentským pultem v Divadle Antonína Dvořáka nově stane Adam Sedlický, kostýmy jsou dílem Marty Rozskopfové. V roli Nabucca, krále babylónského, se představí Martin BártaAleš Jenis. Na jevišti dnešního Divadla Antonína Dvořáka jinak zazněla tato opera zpracovávající biblický námět ze Starého zákona už ve třech nastudováních.

V hudebním nastudování Adama Sedlického je na programu i premiéra baletu Léa Delibese Coppélia. Autorem choreografie i světelného designu je italský choreograf Giorgio Madia, který výrazným způsobem proměnil charakter hlavní postavy. Navíc spojuje neoklasickou baletní techniku s propracovanou vizuální stránkou inscenace. O svém pojetí Madia říká: „V mé verzi bude Coppélius mladý. Nedělám z něj temnou postavu. Je pro svůj výzkum velice vážně zapálený a publikum může trpět společně s ním, když děvčata zničí dotekem poklady jeho laboratoře. On reprezentuje šílený prvek lidské osobnosti, který je poháněný romantickou či sexuální utkvělou představou nebo možná nedostatkem přirozeného pocitu lásky. Prostě jen hledá společníka.“ Premiéra se koná v Divadle Jiřího Myrona 19. září od půl sedmé.

Foto: Fb a archiv NDM, Martin Popelář

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky