KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Česká filharmonie do 125. sezony, poznamenané koronavirem, vstoupí s Mahlerem english

Českou filharmonii čeká 125. sezona. Otevře ji Mahlerovou Pátou symfonií. V souladu s epidemiologickou situací zatím budou platit mimořádná hygienická opatření, omezení počtu posluchačů a upravený režim pro vstup do Rudolfina. Ohlášené programy se ale nemění. Pouze byla zrušena některá zahraniční turné.

Zahajovací koncerty jubilejní 125. sezony České filharmonie, které se konají 23. a 24. září, budou věnovány dlouholetému šéfdirigentovi Václavu Neumannovi. Od jeho narození uplyne 29. září sto let. Jedním z Neumannových nejvýraznějších uměleckých počinů je nahrávka všech Mahlerových symfonií, která vznikala v letech 1976 až 1982. K nahrávání kompletního Mahlera se orchestr vrátil až nyní se Semjonem Byčkovem, a proto je na programu prvních koncertů právě za jeho řízení také Mahlerova Pátá symfonie. Vedle ní zazní Šostakovičův 1. klavírní koncert, v němž sólové party zahrají pianista Daniil Trifonov a trumpetistka Selina Ott. Zahájení budou vysílat Česká televize, Český rozhlas a Mezzo Live HD a Medici.tv.

Den po zahajovacích koncertech uvedou filharmonici Šostakoviče s Daniilem Trifonovem a Selinou Ott ve vídeňském Konzerthausu, kam by se měli v průběhu sezony vrátit celkem třikrát. A 3. října vystoupí se stejným programem v Českém Krumlově, tam ale s Ivem KahánkemStanislavem Masarykem. Kvůli covidu bylo zrušeno srpnové turné do Španělska a na festival do Edinburghu. Stejně tak nepojede filharmonie v druhé polovině října ani do Číny. Únorové turné po evropských hlavních městech a květnové zájezdy na Slovensko a do Španělska se snad ale už uskuteční v nezměněné podobě.

Během sezony provede Česká filharmonie se Semjonem Byčkovem ve světové premiéře díla Bryce Dessnera, Detleva GlanertaThomase Larchera. Zahájí také tradici koncertů k výročí sametové revoluce. Jejich program bude pokaždé spojen s tématem svobody vyjádřeným v hudbě. Letos v listopadu tak zazní Mysterium času Miloslava Kabeláče a Leningradská symfonie Dmitrije Šostakoviče.

K orchestru se v následujících měsících vracejí oba hlavní hostující dirigenti Jakub HrůšaTomáš Netopil a vedle nich také Petr Altrichter, Manfred Honeck, Sakari Oramo nebo David Robertson. Hostovat bude v Praze John Eliot Gardiner, který koncertně nastuduje Janáčkovu operu Příhody lišky Bystroušky. Debutanty u filharmonie mají být španělský dirigent Juanjo Mena a houslistka Karen Gomyo a violista Lawrence Power.

„Před 125 lety se narodila Česká filharmonie. U jejího zrodu tehdy stál sám Antonín Dvořák. Hotové dítě štěstěny, mít takového otce!“ To jsou slova Semjona Byčkova, který zahajuje třetí sezonu na postu šéfdirigenta. A dále říká: „Oslavy takového výročí nám připomínají, jaká čest pro nás je zdědit jejich odkaz i jakou odpovědnost máme, abychom jej chránili. Nemůžeme vykročit vpřed, aniž bychom se zabývali minulostí, jejími úspěchy i prohrami. Neustálé přehodnocování toho, co děláme a jak to děláme, přináší našemu životu smysl a umožňuje nám nést dál odkaz našich předků.“

Foto: archiv a fb České filharmonie, youtube, Petra Hajská, Marco Borggreve, Benjamin Ealovega

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky