KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Procházky uměním dnes v Plzni i na internetu english

Druhým koncertem dnes pokračuje Festival Procházky uměním. V Plzni vystoupí iniciátorka přehlídky, violistka Jitka Hosprová. Doprovodí ji Ensemble Martinů ve složení Miroslav Matějka na flétnu, Radka Preislerová na housle, Bledar Zajmi na violoncello a Štěpán Kos na klavír. Na programu jsou skladby Bohuslava Martinů, Jiřího Bezděka, Karla Pexidra a Zdeňka Fibicha. Koncert se koná od 18 hodin ve Staré synagoze a živě ho bude možné sledovat i na Facebooku festivalu.

 „Do poslední chvíle nebylo jisté, zda alespoň letní část festivalu proběhne. Nevzdávali jsme se naděje a připravili jsme šest komorních večerů a nově také živý videopřenos. Díky uvolnění režimu pro návštěvu kulturních akci se můžeme těšit na naše věrné publikum i naživo. On-line přenosy jsme se rozhodli ponechat, abychom mohli ještě lépe zviditelnit region severního Plzeňska a přilákat návštěvníky do tohoto krásného kraje třeba i ze zahraničí,“ vysvětluje zakladatelka Jitka Hosprová.

Festival Procházky uměním si klade za cíl zpřístupnit klasickou hudbu širší veřejnosti a přispět opravu památek v kraji. Letos podpoří opravu národní kulturní památky – kostela Nanebevzetí Panny Marie v Plasích. Za osm let existence přehlídky se jinak už vybralo zhruba 930 tisíc korun na opravu řady významných památek severního Plzeňska.

Foto: archiv festivalu

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky