KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Jan Fišer novým koncertním mistrem České filharmonie english

Novým koncertním mistrem České filharmonie se od září stane Jan Fišer, současný koncertní mistr PKF – Prague Philharmonia. Připojí se tak k Janu Mráčkovi a Jiřímu Vodičkovi. Jan Fišer loni na podzim úspěšně prošel konkurzem a na pozici takzvaného čekatele orchestru teď nahradí Olgu Šroubkovou, které orchestr po roční zkušební době neodhlasoval definitivu. Odcházející Josef Špaček bude s Českou filharmonií nadále spolupracovat jako hostující koncertní mistr a umělecký partner orchestru.

Novým koncertním mistrem České filharmonie se od září stane Jan Fišer, současný koncertní mistr PKF – Prague Philharmonia. Připojí se tak k Janu MráčkoviJiřímu Vodičkovi. Jan Fišer loni na podzim úspěšně prošel konkurzem a na pozici takzvaného čekatele orchestru teď nahradí Olgu Šroubkovou, které orchestr po roční zkušební době neodhlasoval definitivu. Odcházející Josef Špaček bude s Českou filharmonií nadále spolupracovat jako hostující koncertní mistr a umělecký partner orchestru.

„Jan Fišer je vynikající houslista, a proto jsem rád, že doplní tým našich skvělých koncertních mistrů. Zároveň věřím, že s Janem Mráčkem a Jiřím Vodičkou bude dobře spolupracovat a najde společnou řeč i s celým orchestrem. Pokud se nic nezmění a koronavirus se na podzim nevrátí, usedne Jan Fišer poprvé na první židli 14. září na koncertě Dvořákovy Prahy pod taktovkou našeho hlavního hostujícího dirigenta Jakuba Hrůši,“ říká Robert Hanč, generální manažer České filharmonie zodpovědný za koncertní činnost.

„Na spolupráci s Českou filharmonií se velice těším a je pro mě obrovská čest být součástí »první dámy« naší hudební scény. Je to však také závazek, přihlédneme-li k historii i současnosti orchestru, který je nanejvýš motivující. Také věřím, že se plně zúročí mých 17 let strávených na stejném postu v PKF – Prague Philharmonia,“ doplňuje Jan Fišer.

Jan Fišer patří mezi přední mladé české houslisty, uspěl v mnoha soutěžích. Vedle činnosti koncertního mistra spolupracuje s řadou orchestrů jako sólový hráč, působí na zahraničních festivalech ve Švýcarsku, ve Španělsku nebo v USA. Intenzivně se věnuje i komorní hře. Spolu s klavíristou Ivo Kahánkem a violoncellistou Tomášem Jamníkem tvoří Dvořákovo trio, které se řadí mezi přední české komorní soubory. Je jedním z mentorů akademie MenArt a pravidelně působí i na hudebních kurzech. Své první houslové kroky začínal pod vedením Hany Metelkové, později studoval na Pražské konzervatoři u prof. Jaroslava Foltýna. V roce 2003 absolvoval ve třídě koncertního mistra Pittsburgh Symphony Orchestra Andrése J. Cárdenese na Carnegie Mellon University – School of Music v USA.

Po roční zkušební době bude o setrvání Jana Fišera na pozici koncertního mistra hlasovat celý orchestr. Pokud uspěje, dostane definitivu a zároveň možnost podílet se na vybraných projektech jako sólista, komorní hráč nebo umělecký vedoucí Komorního orchestru České filharmonie, jak je u koncertních mistrů prvního českého orchestru běžné. V té souvislosti se tak posluchači mohou těšit už 14. září na Jana Mráčka v roli sólisty, vystoupí na festivalu Dvořákova Praha v Beethovenově Houslovém koncertu nebo 14. až 16. dubna příštího roku v Janáčkově Putování dušičky, v obou případech pod taktovkou Jakuba Hrůši. A Jiří Vodička vystoupí na trojici koncertů 8. až 10. dubna příštího roku v Korngoldově Houslovém koncertu s dirigentem Tomášem Netopilem. Jan Mráček a Jiří Vodička spolu s koncertním mistrem v nástrojové skupině violoncell Václavem Petrem zahrají i na Novoročním koncertu 1. ledna 2021. Role uměleckého vedoucího Komorního orchestru České filharmonie se 17. září na Dvořákově Praze v programu složeném z děl Suka, MartinůDvořáka zhostí Josef Špaček.

Foto: Fb Dvořákova tria

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky