KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Janáčkova filharmonie s Kateřinou Kněžíkovou nabídnou Kouzelnou noc english

Po více než třech měsících odmlky Janáčkova filharmonie Ostrava uspořádá živý koncert. Vystoupí na něm jako host Kateřina Kněžíková, rodačka z Bohumína. Koncert se odehraje ve spolupráci s Mezinárodním hudebním festivalem Leoše Janáčka a bude živě přenášen Českým rozhlasem Vltava. Posluchači v Domě kultury města Ostravy i ti vltavští tak v pátek 19. června od 20 hodin uslyší skladby Henriho Duparca, Maurice Ravela, Bohuslava Martinů, Josefa Suka a Gabriela Faurého.

Koncert pochopitelně proběhne stále za zpřísněných hygienických podmínek, kvůli kterým bude patrně omezená kapacita sálu, nicméně orchestr se na první živý koncert od 5. března těší. Název koncertu se odvíjí od sbírky Kouzelné noci Bohuslava Martinů, které zazpívá Kateřina Kněžíková, která za Juliettu v operní inscenaci téhož autora získala loni Cenu Thálie.

Dále provede písně Francouzů Henriho DuparcaMaurice Ravela a orchestr program doplní o Faurého suitu Pelléas et Mélisande a o Sukovu Pohádku. Vysílání na stanici Vltava bude obohaceno o vstupy Jaromíra Javůrka, který posluchače seznámí s aktualizovanou podobou Janáčkova festivalu, nabízející od září do listopadu několik koncertů, které se v původně plánovaném jarním termínu nemohly uskutečnit. Ředitele filharmonie Jan Žemla promluví o plánech na následující sezónu a o přípravách na výstavbu nového koncertního sálu v Ostravě i o červnové spolupráci orchestru s Kateřinou Kněžíkovou na jejím profilovém CD; navíc s ní filharmonici vystoupí také 3. července v Opavě. Vstupenky na ostravský koncert lze zakoupit online na www.jfo.cz či v prodeji v JFO Janáček pointu a pobočkách Ostravského informačního servisu.

Foto: Mona Martinů

Markéta Ottová

Muzikoložka, sbormistryně

Od útlého věku se věnuje hře na klavír a sborovému zpěvu. Po gymnáziu nastoupila na Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde vystudovala učitelství v oboru Hudební výchova a Základy společenských věd a v roce 2019 zde absolvovala doktorský program Hudební teorie a pedagogika. Paralelně s doktorátem nastoupila i ke studiu oboru Dirigování sboru na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění, kde nyní pokračuje v navazujícím magisterském studiu a současně působí jako odborná asistentka na Katedře hudebních a humanitních věd. V současné době je sbormistryní Pěveckého sboru Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, asistentkou sbormistra Pěveckého sboru Vox Iuvenalis při VUT v Brně a příležitostně spolupracuje i s dalšími brněnskými sbory. Jako studentka JAMU se podílí na uměleckých projektech akademie, zejména působením v pěveckém sboru HF JAMU a jeho koncerty, ale také jako korepetitorka v Komorní opeře (Flotow, Offenbach, Cimarosa). 



Příspěvky od Markéta Ottová



Více z této rubriky