KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Komorní filharmonie Pardubice v 52. sezóně english

Komorní filharmonie Pardubice uveřejnila program následující, již 52. sezóny. Posluchači se mohou těšit nejen na koncerty, které musely být kvůli pandemii odloženy, ale na řadu dalších zajímavých titulů i hostů orchestru. Filharmonie se také s novou sezónou vrací do svého sídla, které prošlo rekonstrukcí. Na úvod sezóny uvítá na pódiu absolventa pardubické konzervatoře Petra Nekorance, který patří k nejúspěšnějším mladým tenoristům světové scény, a to pod taktovkou šéfdirigenta Stanislava Vavřínka.

Mimo současného šéfdirigenta se před orchestr během následující sezóny postaví řada současných špiček tohoto oboru: v prvé řadě Marko Ivanović, který je stálým hostujícím dirigentem KFP a ujme se kromě jednoho abonentního koncertu také cyklu nedělních matiné pro děti a rodiče ve spolupráci s Petrem Kadlecem. Dále to budou Jiří Rožeň, Marek Štilec, Robert Kružík, Tomáš Brauner, Chuhei Iwasaki, Martin Lebel, bývalý šéfdirigent orchestru Leoš SvárovskýLukáš Klánský.

Ten připraví prosincový koncert, ve kterém za klavír usedne jeho otec Ivan Klánský, a to v Druhém klavírním koncertu Fryderyka Chopina. Jeho První klavírní koncert pak na pardubickém pódiu provede Martin Kasík v dubnu. V roli sólistů se dále představí houslista Leoš Čepický, violoncellisté Petr Nouzovský, Michal KaňkaVáclav Petr, varhanice Michaela Káčerková, fagotista Ondřej Šindelář, z řad KFP také koncertní mistryně Markéta Čepická a hobojista Vojtěch Podroužek.

Kromě abonentní řady koncertů, na níž zazní například díla od Bartóka, Beethovena, Mozarta, Haydna, Poulenca, StravinskéhoDvořáka, orchestr připravuje i mimořádné koncerty, mezi něž patří tradiční koncert na Univerzitě, Aprílové hrátky s filharmonií, charitativní projekt s Basketbalovým klubem JIP Pardubice „Hrajeme spolu za Pardubice“, koncerty v Praze, Kutné Hoře, na Smetanově Litomyšli, na Tomáškově a Novákově hudební Skutči, v Kocianově Ústí, na festivalu Lípa Musica, Mahler Jihlava a na Pardubickém hudební jaru. Vedle jmenovaných koncertů se uskuteční promítání dokumentárního filmu o skladateli Luboši Slukovi, který přislíbil osobní účast, a také pieta za klavíristku, sbormistryni a profesorku místní konzervatoře Markétu Výbornou.

V cyklu Máme hosty Komorní filharmonie Pardubice přivítá například Pirate Swing Band, Jana Smigmatora se Swingovými Vánocemi nebo cimbálku Cigánski diabli.

Současným abonentům částečně platí jejich zakoupené vstupenky na počátek následující sezóny. Prodej vstupenek na její pokračování bude zahájen 9. 11. pro současné abonenty a 30. 11. pro ostatní zájemce. Vstupenky na mimořádné koncerty a cyklus Máme hosty budou v prodeji od 17. září. To vše na www.kfpar.cz, kde je ke stažení kompletní programová brožura.

Foto: Fb KFP

Markéta Ottová

Muzikoložka, sbormistryně

Od útlého věku se věnuje hře na klavír a sborovému zpěvu. Po gymnáziu nastoupila na Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde vystudovala učitelství v oboru Hudební výchova a Základy společenských věd a v roce 2019 zde absolvovala doktorský program Hudební teorie a pedagogika. Paralelně s doktorátem nastoupila i ke studiu oboru Dirigování sboru na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění, kde nyní pokračuje v navazujícím magisterském studiu a současně působí jako odborná asistentka na Katedře hudebních a humanitních věd. V současné době je sbormistryní Pěveckého sboru Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, asistentkou sbormistra Pěveckého sboru Vox Iuvenalis při VUT v Brně a příležitostně spolupracuje i s dalšími brněnskými sbory. Jako studentka JAMU se podílí na uměleckých projektech akademie, zejména působením v pěveckém sboru HF JAMU a jeho koncerty, ale také jako korepetitorka v Komorní opeře (Flotow, Offenbach, Cimarosa). 



Příspěvky od Markéta Ottová



Více z této rubriky