KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Magdalena Kožená a Simon Rattle budou pomáhat s Českou filharmonií english

O víkendu se uskuteční poslední, v pořadí už čtvrtý benefiční koncert z cyklu Pomáháme s Českou filharmonií. Tentokrát bude hlavním cílem propagace dárcovství krve a současně podpora základních uměleckých škol. Na dirigentský stupínek se postaví Sir Simon Rattle, aby řídil nejen Českou filharmonii, ale také Českou studentskou filharmonii a svou ženu, mezzosopranistku Magdalenu Koženou. Program je sestaven z děl Antonína Dvořáka, Gustava Mahlera a Luciana Beria.

Svým způsobem bude koncert lehkou reminiscencí debutu Simona Rattlea u České filharmonie. Loni v únoru, kdy se před tento orchestr Rattle postavil poprvé, sestával program rovněž z DvořákovýchMahlerových skladeb a i tehdy se sólového partu ujala Magdalena Kožená. V sobotu 13. června od 20 hodin bude pro pět set lidí v sále, na ČT art a Facebooku České filharmonie k vidění a slyšení výběr z Dvořákových Slovanských tanců, Mahlerových Pět písní na slova Friedricha RückertaLidové písně pro mezzosoprán a orchestr Luciana Beria.

Koncert bude rovněž součástí letošního ročníku ZUŠ Open. „Vybraní žáci základních uměleckých škol dostanou krásnou příležitost vystoupit společně s Českou studentskou filharmonií, která v rámci programu zahraje tři Slovanské tance Antonína Dvořáka. Jsem překvapená, jak rychle dokázali nastudovat své party, a doufám, že to pro ně bude inspirace i do budoucí práce,“ říká Magdalena Kožená, která se prostřednictvím svého Nadačního fondu snaží základní umělecké školství v České republice podporovat.

Ani volba data koncertu není s ohledem na záměr organizátorů náhodná. Na 14. června totiž připadá Světový den dárců krve a čtvrtý benefiční koncert Pomáháme s Českou filharmonií si klade za cíl zviditelnit pravidelné dárcovství krve právě v jeho předvečer. Spolupracuje proto také s Českým červeným křížem.

Foto: Fb České filharmonie, archiv KlasikyPlus

Markéta Ottová

Muzikoložka, sbormistryně

Od útlého věku se věnuje hře na klavír a sborovému zpěvu. Po gymnáziu nastoupila na Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, kde vystudovala učitelství v oboru Hudební výchova a Základy společenských věd a v roce 2019 zde absolvovala doktorský program Hudební teorie a pedagogika. Paralelně s doktorátem nastoupila i ke studiu oboru Dirigování sboru na Hudební fakultě Janáčkovy akademie múzických umění, kde nyní pokračuje v navazujícím magisterském studiu a současně působí jako odborná asistentka na Katedře hudebních a humanitních věd. V současné době je sbormistryní Pěveckého sboru Pedagogické fakulty Masarykovy univerzity, asistentkou sbormistra Pěveckého sboru Vox Iuvenalis při VUT v Brně a příležitostně spolupracuje i s dalšími brněnskými sbory. Jako studentka JAMU se podílí na uměleckých projektech akademie, zejména působením v pěveckém sboru HF JAMU a jeho koncerty, ale také jako korepetitorka v Komorní opeře (Flotow, Offenbach, Cimarosa). 



Příspěvky od Markéta Ottová



Více z této rubriky