KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Filharmonie Brno opět hraje živě english

Celkem osm koncertů ve čtyřech dnech nabídne od úterý 26. května Projekt brněnské filharmonie s názvem Konec streamu. Hrajeme zase živě!. Po bezmála třech měsících se tak do Besedního domu vrátí koncerty pro veřejnost, samozřejmě zatím komorní. Orchestr představí své violoncellisty, smyčcové kvarteto, duo kontrabasu a harfy a členy skupiny bicích nástrojů.

Od úterý 26. května do pátku 29. května, se uskuteční každý den dva koncerty s totožným programem: jeden v půl čtvrté a druhý v šest hodin. Všechny v komorním obsazení, bez dechových nástrojů a maximálně pro 130 posluchačů. „Nabídka streamů a archivních koncertů byla v posledních týdnech neskutečná, člověk nevěděl, co si pustit dříve. Ale ukázala se při tom jedna věc: živý zážitek to nedokáže nahradit. Víme to mimo jiné z mnohých ohlasů našich posluchačů. Píší, že jim chybí živá hudba. Věřte, že stejně tak chybí nám všem, celému orchestru. Využili jsme proto možnosti vrátit se alespoň částečně k živému hraní, i když za netypických podmínek. Samozřejmě dbáme na dodržení všech nařízení, rozhodně nechceme ohrozit zdraví návštěvníků ani hudebníků,“ uvedla ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová a dodává: „Sál bude rozestavěný tak, abychom dodrželi povinné rozestupy. Po skončení koncertu vše vydezinfikujeme, sál vyvětráme a vzduch v něm vyčistíme ionizátorem.“

Projekt zahájí filharmoničtí violoncellisté s programem, který den předtím odehrají v sedm hodin na střeše tržnice na Zelném trhu. Zazní skladby Antonia Vivaldiho, Gustava Mahlera nebo Gioacchina Rossiniho. V přibližně padesátiminutovém programu se představí devět hudebníků, v jedné skladbě je doprovodí i harfistka Dominika Svozilová„Moc se těšíme, že si po dlouhé době společně zahrajeme. Sice dost netradičně, ale i tak je to pro nás velká radost,“ uvedl koncertní mistr Pavel Šabacký.  Ve středu 27. května zazní v podání harfy a kontrabasu manželského dua IvanyMarka Švestkových skladby od romantismu po současnost.  Ve čtvrtek doplní program skupina bicích nástrojů. „Některé skladby zahrajeme rozestavěni po obvodu sálu, jiné doplníme nahrávkami lidského hlasu,“ uvedl vedoucí filharmonických bicistů Lukáš Krejčí s tím, že se představí celkem šest účinkujících. V pátek pak sérii uzavře smyčcové kvarteto s odlehčeným repertoárem.

Vstupenky na koncerty budou k dostání také online, stejně jako abonmá na 65. koncertní sezonu orchestru. „Věříme, že je to pohodlnější, navíc chceme vyjít vstříc těm, kteří se třeba ještě bojí vycházet ven. Další letošní novinkou je, že do 19. června nabízíme First minute slevy na koupi předplatného,“ doplňuje Kučerová.

Foto: Filharmonie Brno

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky