KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Klavírní soutěž Broumovská klávesa v novém říjnovém termínu english

Mezinárodní soutěž pro mladé klavíristy Broumovská klávesa se z původního dubnového termínu přesouvá na  2. – 4. října 2020. Registrace pro nový termín už odstartovala. Věk soutěžících pro zařazení do jednotlivých kategorií zůstává nezměněný k původnímu termínu konání. Na soutěž bezprostředně naváže Slavnostní koncert laureátů v pražském Rudolfinu.

Příští víkend, od 24. do 26. dubna, se měl v broumovském klášteře uskutečnit jubilejní 10. ročník soutěže pro mladé klavíristy Broumovská klávesa. Z důvodu vyhlášeného nouzového stavu v souvislosti s šířením viru Covid-19 přesouvají organizátoři soutěž na 2. – 4. října. Na webu soutěže je už také k dispozici nový registrační formulář. Tam se mohou přihlásit mladí klavíristé do 17 let. Organizátoři se rozhodli, vzhledem k mimořádné situaci, že zachovají věk soutěžících pro zařazení do jednotlivých kategorií k původnímu termínu konání soutěže. Zůstávají i rozsah a všechny čtyři kategorie, změní se pravděpodobně jen složení poroty, která původně měla být mezinárodní.

„Přesunutím soutěže na podzimní termín jí dáváme šanci na uskutečnění v původním rozsahu. Samozřejmě teprve budoucnost ukáže, jaké budou okolnosti a zda se soutěž odehraje v mezinárodním či pouze národním formátu (v případě, že budou stále uzavřené hranice). Abychom maximálně vyšli vstříc všem, kdo se chtěli na Klávesu přihlásit již na jaře, rozhodli jsme se, že budeme počítat jejich věk pro zařazení do kategorií k původnímu dubnovému termínu. Těším se, že i navzdory nepřízni osudu se přece jen letos v Broumově potkáme!“, říká umělecký ředitel soutěže klavírista Ivo Kahánek. Mimořádně na soutěž bezprostředně naváže i každoroční Slavnostní koncert laureátů konaný v pražském Rudolfinu. Představí se na něm ti nejlepší ze svých kategorií.

Broumovská klávesa je mezinárodní soutěž pro mladé klavíristy ve věku do 17 let. Uměleckým ředitelem soutěže je klavírista Ivo Kahánek. V posledních čtyřech letech se soutěže účastnilo přes 230 soutěžících z České republiky, Polska, Slovenska, Maďarska a Ukrajiny. Cílem Broumovské klávesy je pořádání soutěže pro děti a mládež s patřičnou odbornou platformou v široké mezinárodní působnosti. Celá idea se opírá o osvědčený systém dětského hudebního vzdělávání a dlouholetou tradici dětských soutěží v ČR. Mladí hudebníci mají nejen možnost vzájemné konfrontace na mezinárodní úrovni, ale také kontaktu se špičkovými osobnostmi českého i zahraničního klavírního umění a představiteli stěžejních hudebních institucí. Specifikem soutěže jsou ocenění pro vybrané laureáty v podobě vystoupení na významných kulturních akcích.

Foto: archiv soutěže

KlasikaPlus.cz

Redakční články v rubrikách AktuálněPlus a VýhledPlus



Příspěvky redakce



Více z této rubriky