KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Lukáš Sommer na podporu Lékařů bez hranic english

Recitál složený výlučně z vlastních skladeb zahraje dnes on-line od 19:30 kytarista, skladatel a aranžér Lukáš Sommer. Koncert se koná na podporu Lékařů bez hranic a vysílat se bude z komorního sálu Nadace Bohuslava Martinů. „Bez hranic to opravdu bude, protože budu hrát na pět naprosto odlišných mistrovských kytar našich předních luthierů, co nástroj, to vesmír sám o sobě. Slyšte klenoty české od Petr Semenec, Jan Schneider, Jan F. Veselý, Richard Hruš a Libor Pražan. Teda jestli se mi všichni vejdou do auta,“ dodává k nástrojům, které diváci uslyší, Lukáš Sommer. Původně dnes měli hrát Martin a Kristina Kasíkovi na čtyři ruce Dvořákovy Slovanské tance, program byl ale změněn.

Koncertní platforma Hudba bez hranic pomůže pacientům organizace Lékaři bez hranic a současně přispěje k zachování toku hudby v nové a obtížné době. V rámci série osmi online koncertů se postupně představí přední čeští umělci. První večerní stream se konal 9. dubna pod názvem „Vivat Tango“ a vystoupili na něm violoncellista Petr Nouzovský s akordeonistou Ladislavem Horákem se skladbami Piazzoly Bragata. Následovat má recitál houslisty Josefa Špačka, večer Kristiny Fialové Nouzovské a dvou dalších violistů a dvou houslistů, poté setkání čtyř violoncellistů, dále koncert Lobkowicz tria a 28. května koncert Epoque Kvarteta. Protagonistou jednoho jazzového koncertu v rámci cyklu bude 30. dubna Najponk. Účinkující vystoupí bez nároku na honorář. Hudba bez hranic vznikla aktuálně spojením Asociace hudebních umělců a vědců sdružující umělce napříč Českou republikou a Nadace Bohuslava Martinů. Lékaři bez hranic jsou jednou z největších humanitárních a zdravotnických organizací na světě. Každý rok ošetří deset milionů pacientů v bezmála sedmdesáti zemích světa. Koncerty bude možné sledovat živě na www.martinu.cz a také na facebooku portálu KlasikaPlus.cz. 

Foto: Nadace B. Martinů

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky