KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Učíme (se) divadlem aneb Originální pohled na klasiku english

Ateliér pro divadelní vzdělávání při Národním divadle moravskoslezském nabídne od konce února do konce roku atraktivní program s názvem Učíme (se) divadlem. Je určený učitelům českého jazyka a literatury. V rámci programu postupně zhlédnou ve vybraných divadlech Moravskoslezského kraje devět inscenací, osobně je zkonfrontují s jejich tvůrci a rozeberou na seminářích. Cílem projektu je hledání nových cest reflexe děl světové a české románové nebo dramatické tvorby, které učitelé následně předají svým studentům.

Jako první je v plánu 27. února návštěva představení inscenace Kytice Karla Jaromíra Erbena ve Slezském divadle v Opavě. V činoherním nastudování v režii a dramatizaci Romana Groszmanna uvede divadlo balady Štědrý večer, Svatební košile, Zlatý kolovrat, Polednice a Vodník. Do konce června učitelé uvidí a rozeberou inscenace ostravských divadel – Molièrovu klasickou komedii Lakomec v podání Divadla Mír, Dostojevského Zločin a trest v Komorní scéně Aréna (premiéra bude v březnu a jde o komorní dramatizaci slavného režiséra Andrzeje Wajdy), adaptaci Bulgakovova románu Mistr a MarkétkaDivadle Petra Bezruče a Gogolovu satirickou komedii Revizor v podání činohry Národního divadla moravskoslezského.

Pořadatelé zajistí učitelům v ceně kurzovného výhodné vstupenky, jednotlivá představení se budou následně diskutovat přímo s tvůrci inscenace, s uměleckým šéfem souboru, režisérem nebo dramaturgem, a rozebírat na společných seminářích. Návštěvy divadel jsou plánované v běžné hrací době představení. „Naším cílem je hledat možnosti, jak propojit návštěvu divadla s výukou literatury. Na seminářích, které se budou konat vždy týden po návštěvě představení, budeme společně rozebírat inscenaci jak z divadelního hlediska, tak ve srovnání s předlohou – zda skutečně vypovídá o stejných věcech, nebo se soustřeďuje jen na určitá témata, nebo témata na rozdíl od literárního díla posouvá jinam. Podstatou je prozkoumat, jak s návštěvou představení dále pracovat, jak podněcovat studentskou reflexi i kritické myšlení a vypozorované věci zapojit do potřebného kontextu,“ přiblížila lektorka a dramaturgyně Sylvie Vůjtková.

Ateliér při NDM se dlouhodobě snaží přiblížit divadlo veřejnosti, pořádá doprovodné programy k inscenacím Národního divadla moravskoslezského, aktivity pro rodiče s menšími dětmi, kurzy pro děti a mládež. Nově nabízí „Seňor klub“, na který zve do Divadla „12“ legendy ostravských divadel. Koncem srpna bude opět organizovat oblíbenou Letní divadelní školu.

Foto: archivy projektu a NDM

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky