KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Štefan Margita debutoval ve Straussově Elektře ve španělské Valencii english

Poprvé ve své kariéře ztvárnil tenorista Štefan Margita roli Aigisthose ve Straussově opeře Elektra. Premiéra se konala v sobotu 18. ledna v operním domě a kulturním centru Palau de les Arts Reina Sofia ve Valencii na východním pobřeží Španělska. V titulní  roli vystoupila švédská sopranistka Iréne Theorin. Do konce ledna jsou na programu ještě tři reprízy.

Inscenaci Elektry z pera Richarda Strausse a libretisty Hugo von Hofmannstahla režíroval Kanaďan Robert Carsen, hudebního nastudování se ujal dirigent Marc Albrecht. Vedle Štefana MargityIréne Theorin vystupuje jako Klytaimnéstra Doris Soffel, Chrysothemis je Sara Jakubiak a v roli Oresta účinkuje Derek Welton. Následující tři představení se konají v pátek 24. ledna, v pondělí 27. ledna a ve čtvrtek 30. ledna vždy od osmi hodin.

„Se Straussovou operou Elektra se setkávám poprvé“, říká tenorista Štefan Margita a dodává: „Role Aigisthose, milence Elektřiny matky Klytaimnéstry, je pro mne novým pěveckým úkolem a velkou výzvou. Proto jsem se ani minutu nerozmýšlel a nabídku zazpívat si ho v Palau de les Arts Reina Sofia ve Valencii jsem okamžitě přijal. Svou roli sehrálo i to, že Elektru ve Valencii režíruje slavný kanadský operní režisér Robert Carsen, se kterým jsem se už několikrát pracovně sešel a vždy to byla nádherná a podnětná spolupráce. Také mne moc těší setkání s celosvětově proslulou švédskou operní sopranistkou Iréne Theorin, která se báječně zhostila titulní role v této Straussově opeře.“

V dubnu letošního roku se Štefan Margita vrátí do Chicaga, aby si ve Wagnerově opeře Zlato Rýna zopakoval roli Poloboha Ohně Logeho, která je už dlouho jednou z jeho stěžejních rolí. V květnu ho pak čeká role Tichona v Janáčkově opeře Káťa Kabanová na scéně Metropolitní opery v New Yorku.

Foto: archiv Š. Margity

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky