KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Boni pueri v Japonsku i v Hradci Králové english

„V přípravě jsou letos turné po Jižní Koreji a po Izraeli.“

„Během posledních dvou desetiletí koncertovali v Japonsku již podesáté.“

„Spoluúčinkují s Komorní filharmonií Pardubice na nahrávce kantáty od Leopolda Koželuha.“

Chlapecký sbor Boni pueri má v neděli v Hradci Králové slavnostní novoroční galakoncert. Zazpívají na něm v Kongresovém centru všechna oddělení, samozřejmě včetně koncertního. Zazní proto i část repertoáru, který vezl sbor na předvánoční turné do Japonska. A křest bude mít nové CD s dílem Leopolda Koželuha, na kterém se chlapci rovněž podíleli.

Za sebou mají Boni pueri dvě desítky koncertů v Japonsku, kde byli od konce listopadu do 17. prosince. Během posledních dvou desetiletí takto v zemi koncertovali již podesáté. I tentokrát zpívali mimo jiné rovněž ve městě Nišinomija nedaleko Ósaky v obrovském koncertním sále Hyogo Performing Arts Center pro 2500 lidí. Sál byl postaven v roce 2005 a známé české těleso tam koncertovalo už o dva roky později, letos popáté.

V letošním roce čeká sbor například koncert s houslistou Václavem Hudečkem, vystoupení v katedrále sv. Víta na Pražském hradě nebo koncert v Moravském krasu v Kateřinské jeskyni v rámci festivalu Čarovné tóny Macochy. V přípravě jsou zájezdy do Rakouska a Belgie a turné po Jižní Koreji a po Izraeli.

Dvousetčlenný sbor, v němž zpívají chlapci od čtyř do devatenácti let, existuje od roku 1982. Absolvoval už více než čtyři tisíce samostatných koncertů po celé Evropě a v Japonsku, Kanadě, USA, Jižní Koreji, Hongkongu a Číně.

Loni v létě se stal sbormistrem koncertního oddělení a hlavním sbormistrem Boni pueri dirigent Marek Štilec. Jen několik dní po návratu z Japonska vystoupili na Adventním koncertě ve Společenském centru Uffo v Trutnově.

Boni pueri mimo jiné spoluúčinkují s Komorní filharmonií Pardubice na nahrávce kantáty „Joseph der Menschheit Segen – Josef, požehnání lidu“ od Leopolda Koželuha. Nedávno znovuobjevené dílo oslavuje panovnické reformy Josefa II., a to zejména vůči zednářskému hnutí. Za Štilcova řízení skladbu provedli také loni v rámci projektu “Češi ve Vídni“ v rakouské metropoli. Na CD, které v neděli pokřtí, je právě toto dílo.

Foto: Boni pueri

 

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky