KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Vánoce Českého filharmonického sboru Brno english

Při slavnostním zahájení ročních oslav 250. výročí narození Ludwiga van Beethovena nebude v Bonnu v pondělí chybět Český filharmonický sbor Brno. Bude se podílet na provedení vybraných sborů ze skladatelových kantát a jeho Fantazie pro klavír, sbor a orchestr, v níž se poprvé objevuje melodie užitá později v Deváté symfonii při zhudebnění Schillerovy Ódy na radost. Tu pak zpívá s Filharmonií Brno v domovském městě při Novoročním koncertě.

V sále bonnské Opery ve skladatelově rodišti vystoupí 16. prosince brněnský sbor vedený Petrem Fialou se symfonickým tělesem Beethoven Orchester Bonn. Spoluúčinkovat mají pod vedením dirigenta Dirka Kaftana, sólistkami jsou sopranistka Ilse Eerens a klavíristka Olivia Trummer. Koncert přenášejí členské rozhlasy Evropské vysílací unie EBU.

Brněnské profesionální sborové těleso, založené v roce 1990 a připomínající si tedy v této sezoně třicet let, pořádá doma tradiční vánoční koncert pro rodiny s dětmi. V neděli 22. prosince odpoledne bude v Besedním domě na programu výběr z koled a Rybova Česká mše vánoční. S dirigentem Janem Svejkovským spolupracuje orchestr Czech virtuosi. Večer se pak na stejném místě koná vánoční koncert v rámci 14. ročníku sborového abonentního cyklu. Zazní tam Vánoční oratorium od Camilla Saint-Saënse a opět Česká mše vánoční. Koncert bude řídit Petr Fiala.

V rámci každoročních koncertů pro obce Jihomoravského kraje zavítá Český filharmonický sbor v komorním obsazení se sbormistrem Janem Svejkovským v pátek 27. prosince do Drnovic na Vyškovsku, kde v kostele sv. Vavřince za doprovodu varhaníka Martina Jakubíčka a flétnistky Martiny Venc Matušínské potěší publikum tradičním programem nazvaným Klenoty českých Vánoc, sestaveným z klasických koled a pastorel.

Před koncem roku Český filharmonický sbor Brno čeká i letos tradiční vánoční spolupráce se Stuttgartskou filharmonií. Na koncertech 29. prosince ve Stadthalle v Aschaffenburgu a o den později ve stuttgartské Liederhalle zazpívá vokální skladby Totus tuus, Hodie Christus natus est, Ave Maria a Gratia Musa tibi skladatelů Henryka Góreckého, Francise Poulenca, Antona Brucknera a Petra Fialy. V druhé půli koncertu zazní Beethovenova Devátá symfonie, řídí Dan Ettinger.

Fialovo těleso bylo také přizváno k účinkování na novoročním koncertě Filharmonie Brno. Uskuteční se 1. ledna večer v Janáčkově divadle a zazní na něm Beethovenova Devátá symfonie. Zpívat mají Kateřina Kněžíková, Jana Hrochová, Richard SamekRoman Janál, řídí šéfdirigent orchestru Dennis Russell Davies.

Foto: Archivy Českého filharmonického sboru, Filharmonie Brno, Beethoven Orchester Bonn, Stuttgartské filharmonie

Petr Veber

Novinář, hudební kritik

Nepochází z uměleckého prostředí, ale k hudbě má jako posluchač i jako neprofesionální klavírista a varhaník blízko od dětství. Po gymnáziu vystudoval hudební vědu na Karlově univerzitě. Od poloviny 80. let působí jako novinář, hudební a operní kritik a autor textů o hudbě a hudebnících. Přes dvacet let byl zpravodajem ČTK zaměřeným na hudbu, kulturu a církve, od roku 2007 pak deset let v Českém rozhlase vedl hudební redakci stanice Vltava, pro kterou nadále pracuje jako publicista. Současně je jedním z dlouholetých průvodců vysíláním Českého rozhlasu D-dur, digitální stanice klasické hudby. Od 80. let vedle zaměstnání nepřetržitě přispíval do odborných českých hudebních měsíčníků i do deníků a dalších časopisů. Připravoval rozhovory a psal hudební reflexe například do Lidových a Hospodářských novin a do Týdeníku Rozhlas, publikoval na internetu. Píše texty k programům koncertů i obalům CD. Je autorem knihy Václav Snítil a jeho půlstoletí české hudby. Klasickou hudbu považuje za nenahraditelnou součást lidského života a snaží se o tom nenásilně přesvědčovat ostatní. Za hudbou cestuje stejně nadšeně, jako rád chodí po horách a fotografuje. Vážnou hudbu všech období, forem a žánrů ještě stále vyhledává, s potěšením poslouchá a dál poznává. V červnu 2018 se proto stal spoluzakladatelem a spolumajitelem hudebního portálu KlasikaPlus.cz...



Příspěvky od Petr Veber



Více z této rubriky