KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

PKF – Prague Philharmonia uzavře řadu Lobkowicz a zaexperimentuje english

Nejnovější tvorba středoevropských skladatelů generace svobody a také rodinný klan Bachů v kontrastu s Bohuslavem Martinů a Josephem Horovitzem – to jsou témata nadcházejících dvou koncertů PKF – Prague Philharmonia. Úterý 5. listopadu zavede diváky #mimoradu v rámci cyklu Krása dneška a pondělí 11. listopadu představí svět cembala, virginalu a spinetu. S orchestrem se představí flétnistka Barbora Haasová, kytaristka Karolína Šustová, violoncellista Balázs Adorján a cembalista Mahan Esfahani.

První z koncertů s podtitulem Svobodně JAKkoliv • Free For patří do cyklu soudobé hudby s názvem Krása dneška, na programu je v úterý 5. listopadu. Program cyklu jde daleko za hranice posluchačské zkušenosti a nabízí nejnovější tvorbu středoevropských skladatelů generace svobody. Charakteristickým poznávacím znamením je tag #mimoradu, který slibuje, že pokud divák budete mít odvahu vybočit z řady, dočká se něčeho mimořádného.

Od půl osmé zazní v Experimentálním prostoru NoD skladby Marka Hlaváče. Jeho unikátní performance, instalace a site-specific projekty se zaměřují na vztah zvuku a sociálního prostředí a na možnosti kolektivní performance a participace publika. Interaktivní Poslechová rozcvičkaRelaxační kus na motivy české hymny zapojí i publikum. V kompozicích Passaconne pro sólovou flétnuPontok, vonalak (k Sacherovi přes Bouleze) Maďara Balázse Horvátha se představí především flétnistka Barbora Haasová, stejně jako v první skladbě io pro flétnu a počítač polsko-německé autorky Jagody Szmytky. Ta představuje své životní krédo takto „Umění a hudba by měly být manifestací reality a života. Žiji přítomností a má tvorba se absolutně soustředí na „zde“ a „teď“. Tvorba musí být pro lidi, s lidmi a o lidech. Pojďme přinést umění lidem, ne lidi k umění,“. Na závěr koncertu zazní skladba slovenského skladatele Adriána Demoče A Luca Marenzio pro flétnu, elektrickou kytaru a violoncello, ve které se spojí všichni účinkující tedy flétnistka Barbora Haasová, hráčka na elektrickou kytaru Karolína Šustová a violoncellista Balázs Adorján. Speciálním hostem bude Jozef Cseres, slovem večer provede moderátor Viktor Pantůček.

Druhý nejbližší koncert je současně závěrečným večerem řady PKF—LOBKOWICZ, která v sobě kromě koncertů zahrnuje také setkání s odborníky z Lobkowických sbírek a spojení večera s gastronomií. V pondělí 11. listopadu začne program od šesti hodin setkáním nad tématem „Cembalo, virginal a spinet jako předkové klavíru“, přednášet bude Petr Slouka. Hudební část večera pak začne v sedm hodin a nabídne exkurzi do nitra rodinného klanu Bachů, představí hudbu nejslavnějšího Johanna Sebastiana i jeho dvou synů Johanna ChristianaCarla Philippa Emanuela. Program doplní skladba Bohuslava Martinů Deux Pièces pour Clavecin. Perličkou večera bude raritní kousek, Jazzový koncert Josepha Horovitze, který byl napsán pro vynikajícího britského cembalistu George Malcolma. Koncert kombinuje barokní texturu se swingovým rytmem. Zahraje ho virtuózní cembalista Mahan Esfahani. PKF – Prague Philharmonia povede jeho umělecký vedoucí, houslista Jan Fišer.

Foto: Archiv PKF – Prague Philharmonia, archiv B.Haasové, archiv Mahan Esfahani

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky