KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pavel Haas Quartet vydává Šostakoviče a koncertem podpoří aktivity Institutu Bohuslava Martinů english

Jeden z nejúspěšnějších komorních souborů současnosti Pavel Haas Quartet vystoupí v pátek 8. listopadu v rámci benefičního koncertu na podporu vědecké činnosti Institutu Bohuslava Martinů. Zahraje Smyčcový kvartet č. 4 Bély Bartóka a Druhý kvartet Bohuslava Martinů. Koncert se koná v Kaiserštejnském paláci na Malostranském náměstí.

“Na tomto koncertě zahraje Pavel Haas Quartet s velkou radostí, rádi jsme nabídku Aleše Březiny přijali. Na programu bude mj. Druhý kvartet B. Martinů, který pro nás odstartuje velký projekt souborného provedení všech smyčcových kvartetů tohoto skladatele, řadícího se se svými sedmi číslovanými smyčcovými kvartety k významným představitelům tohoto žánru v hudbě dvacátého století,” říká violista souboru Jiří Kabát.

Koncert svým výtěžkem podpoří Souborné kritické vydání díla Bohuslava Martinů, připravovaného Institutem Bohuslava Martinů z pověření Nadace Bohuslava Martinů v Praze. Projekt má na svém kontě za čtyři roky už sedm svazků, všechny si užívají koncertního života, jsou používány při nahrávacích projektech a vytvářejí nový standard vydávání hudby skladatelů 20. století.

Pavel Haas Quartet označil britský časopis Gramophone v letošním roce jako „jedno z deseti nejlepších kvartet dneška“. Soubor vystoupí v České republice do konce roku pouze dvakrát. Kromě koncertu v Praze se představí už jen 1. prosince na koncertě cíleně předznamenávajícím festival Janáček Brno 2020. Stávající koncertní sezonu soubor zahájil v Tonhalle Zürich, na koncert v Praze naváže recitály v Izraeli, kde zahraje v Haifě, Jeruzalémě a Tel Avivu. Ve druhé části sezony bude pokračovat v evropském turné a navštíví také USA, Kanadu, Čínu a Singapur.

Novinkou je album, které vydává Supraphon Haasovcům v těchto dnech a které nabízí Šostakovičovy Smyčcové kvartety č. 2, 7 a 8. Soubor má v tvorbě Dmitrije Šostakoviče osobní a blízký vztah, jeho hudba je prověřená na mnoha koncertech. „V klasice musíte repertoár nejdříve hrát, aby tak nějak dozrál, a pak se teprve nahrává,“ uvedla houslistka Veronika Jarůšková. „Není to jako v popové hudbě, kde se vydá singl, a pak se vyrazí na turné,“ doplnil violista Jiří Kabát. Šostakovičova tvorba pro smyčcové kvarteto je odlišná od té symfonické, jak upřesňuje houslista Marek Zwiebel „Šostakovič své symfonie napsal v mládí a v časech krutého teroru Stalina nebo během druhé světové války se s nimi ruský lid velmi ztotožnil. Naproti tomu ve své kvartetní tvorbě, kterou začal skládat později, se obrací ke své duši. Jako by v symfoniích hovořil za národ a v kvartetech o sobě,“ dodal.

Po vítězství na soutěžích Pražské jaro a Premio Paolo Borciani v italském Reggio Emilia v roce 2005 se Pavel Haas Quartet rychle zařadil mezi nejvýraznější světové komorní soubory současnosti. Kvarteto vystupuje v nejvýznamnějších koncertních síních po celém světě a všechna jeho CD jsou ověnčena mnoha prestižními cenami mezinárodní kritiky.

Foto: Marco Borggreve

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky