KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Nápaditá řada „nespoutaných žánrů“ ve Filharmonii Brno english

Sedmá sezona abonentního cyklu Jazz & World Music, který zaštiťuje a pořádá Filharmonie Brno, bude plná fantazie a barev a představí hudebníky z Evropy i zámoří. Notový zápis je zde často jen výchozím bodem. Hned na středu 23. října je v Besedním domě na půl osmou připravena lahůdka: Dan Tepfer ve svém programu Natural Machines zahraje na Yamaha disklavír – akustický nástroj se zabudovanou elektronikou.

Disklavír posílá Tepferovu hudbu do počítače, který data zpracuje a sám v odpověď rozezní klaviaturu. „Tóny se v reálném čase zároveň převádějí do grafické podoby a posluchači tak mají kromě hudebního i vizuální zážitek. Věřím, že pro mnohé z nich to bude opravdové dobrodružství,“ upřesnila ředitelka Filharmonie Brno Marie Kučerová. Nositel mnohých jazzových ocenění a vystudovaný astrofyzik Dan Tepfer, žijící momentálně v newyorském Brooklynu, integruje počítačem řízené algoritmy do svého improvizačního přístupu a o svém projektu říká: „V Natural Machines to funguje tak, že naprogramuji jednoduchá pravidla, podle kterých počítač reaguje – a já reaguji na to, co slyším. Vizualizace, které jej doprovází, odhalují základní hudební strukturu každého kusu, při hraní se generují v reálném čase.“

O měsíc později do Brna zavítají dva kosmopolité s tureckými kořeny, houslista Efe Turumtay a akordeonista Nikola Zarić. „Posluchače čeká mix složitých rytmů a zvuků Orientu a Balkánu přenesený do světa tanga, jazzu nebo klasické hudby,“ uvedl dramaturg řady Jazz & World Music Vilém Spilka.

V lednu se v rámci cyklu představí pět špičkových hudebníků. V první půli večera se David Dorůžka, Jaromír HonzákJiří Slavík soustředí na pozapomenuté české melodie, v druhé pak klavírista Liam Noble a perkusista Paul Clarvis představí svoji verzi West Side Story. Clarvis přitom staví na spolupráci s Leonardem Bernsteinem, se kterým absolvoval turné po Evropě a Japonsku.

Únor a březen bude v cyklu Jazz & World Music patřit dvěma francouzským trumpetistkám. Lucienne Renaudin Vary, vycházející hvězda mezinárodní scény, zahraje s Robert Balcar Triem a Airelle Besson vystoupí v doprovodu akordeonisty Lionela Suareze. V dubnu jazzový cyklus uzavře program plný flamenka. „Juan Gómez „Chicuelo“ je jedním z nejvlivnějších flamenkových skladatelů a kytaristů současnosti. Společně s klavíristou Marcem Mezquidou na pódiu malují fascinující hudební obrazy plné temperamentu a vášně. Paletu instrumentálních barev obohacuje perkusista Paco de Mode,“ doplnila Kučerová. Koncerty cyklu začínají v Besedním domě vždy v půl osmé.

Foto: Archiv Filharmonie Brno

Tereza Kramplová

Tereza Kramplová

Hudební manažerka

Pochází z klavírnické a divadelní rodiny. Díky rodinné manufaktuře KLIMA Piano, kterou založil její dědeček Milan Klíma, měla možnost aktivně reprezentovat pianina a klavíry špičkové kvality na veletrzích v Evropě i Americe. Po libereckém gymnáziu vystudovala klavír na Pražské konzervatoři a obor hudební management na Akademii múzických umění v Praze. Klasické hudbě se věnuje celý život, už od studií působí v nejužším týmu festivalu EuroArt Praha, kde mimo jiné v rámci agentury EuroArt rozjížděla kariéru Ivo Kahánkovi, Tomášovi Jamníkovi nebo Zemlinského kvartetu. Osm let působila na pozici manažerky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK, v současnosti je výkonnou ředitelkou festivalu Za poklady Broumovska a manažerkou projektů Broumovská klávesa a Letní hornové kurzy Broumov.



Příspěvky od Tereza Kramplová



Více z této rubriky