KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Cyklus staré hudby Bacha na Mozarta! nabídne předbachovské autory english

Soubory Czech Ensemble Baroque Choir a hosté ze Slovenska Le nuove musiche uvedou mystickou kantátu Musikalische Exequien největšího skladatele předbachovské éry Heinricha Schütze. Koncert se koná v brněnském barokním kostele sv. Michala ve středu 16. října. Jde o jednu z nejvíce imaginativních a zároveň nejintimnějších smutečních skladeb v historii hudby. Schützovo mistrné dílo zazní v konfrontaci s jiným dvojsborovým motetem Jauchzet dem Herrn, ale od autora takřka neznámého, Johannese Schimracka, neboli Jána Šimráka.

Heinrich Schütz složil slavné mystické pohřební moteto pro významnou příležitost, kterou byl pohřeb panovníka Heinricha Posthumuse Reußa. Ze tří částí, které mají být zařazeny do tří různých částí zádušní mše, je první založena na četných pasážích Bible, následuje dvojsborové moteto vztahující se k textu kázání a vyznání Simeonovy víry „Pane, nyní můžeš svého služebníka propustit v míru“, kterému vzdálený sbor – jakoby z nebe – odpovídá „Blahoslavení mrtví“.

Ján Šimrák je slovenský skladatel 1. poloviny 17. století. Už v době svého působení ve Spišském Podhradí byl uznávaným komponistou a dobové prameny ho chválí i jako vynikajícího varhaníka. Koncem 17. století, po násilné rekatolizaci,  jeho dílo upadlo v zapomnění a oživily ho až moderní muzikologické výzkumy. Mezi 54 skladeb, které se zachovaly do dnešní doby, patří hlavně rozsáhlejší vícehlasá díla pro osmi až dvacetihlasá vokální nebo vokálně instrumentální tělesa.

Skladby zazní v provedení Czech Ensemble Baroque Choir se sbormistryní  Terezou Válkovou a hostujícího slovenského souboru Le nuove musiche s uměleckým vedoucím Jakubem Mitríkem. Jako sólisté vystoupí Pavla Radostová, Lucie Netušilová Karafiátová, Martin Ptáček, Jakub Kubín, Tomáš Kočan, Filip Novotný, Jiří Miroslav Procházka, na theorbu zahraje Jakub Mitrík, na varhany Marek Čermák, na violu da gamba Mateusz Kowalski.

Bacha na Mozarta! je abonentní cyklus staré hudby, který ve své dramaturgii přináší velké kantátové, oratorní, operní i symfonické tituly z období renesance, baroka a klasicismu ve stylové interpretaci a na dobové nástroje. Stojí za ním soubor Czech Ensemble Baroque pod vedením Romana Válka, který jinak v 8. sezoně zve nejen na slavné Mozartovo Requiem a Bachovy kantáty, ale také na barokní módní přehlídku.

Foto: Archiv Czech Ensemble Baroque

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky