KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Spojení pravoslavných zpěvů s českou hudbou.
Začíná 10. Archaion Kallos english

Jubilejní 10. ročník Archaion Kallos ukáže překvapivé spojení pravoslavných zpěvů s českou hudbou. Tento mezinárodní hudební festival pravoslavné duchovní hudby je jediným svého druhu v Česku a už tradičně se na něj sjedou naši i zahraničí umělci. Letos se koná od 2. do 20. října a zaměří se na to, jak pravoslavné zpěvy inspirovaly české tvůrce – hlavně Bohuslava Martinů, od jehož úmrtí letos uplynulo 60 let. Také připomene legendu českého sbormistrovství Miroslava Košlera, který zemřel před třemi roky.

Před dvěma roky jsme úspěšně uvedli Řecké pašije Bohuslava Martinů. Při nich jsme poprvé veřejnosti ukázali vlivy byzantské hudby na tvorbu tohoto významného českého umělce. Protože si letos připomínáme 60 let od jeho odchodu, chceme na toto téma navázat,“ říká ředitel festivalu Marios Christou. Při koncertě „Byzantská hudba Bohuslava Martinů“, který je na programu ve čtvrtek 10. října v pravoslavném katedrálním chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze, tak návštěvníci uslyší byzantské skladby, které Bohuslav Martinů použil v opeře Řecké pašije. „Znovu zalistujeme rukopisem, který jsme před časem objevili a který vnesl nové světlo do vnímání tvorby Bohuslava Martinů,“ doplňuje Christou s poukázáním na jeden ze svých nejdůležitějších badatelských počinů.

Koncert porovná originální znění hymnů s tím, jak je Martinů upravil. Představí se přední řecký protopsaltis Grigorios Anastasiou a soubor Piccolo coro pod vedením sbormistra Marka Valáška. „Účast na festivalu Archaion Kallos je pro ansámbl Piccolo coro pokaždé sondou do nového, částečně neprobádaného prostoru, ať jde o interpretaci pravoslavné hudby, skladeb inspirovaných byzantskými vlivy, nebo uvádění nových skladeb, vzniklých na objednávku festivalu,“ říká Valášek a pokračuje: „Letošní zaměření našeho festivalového koncertu na dílo Bohuslava Martinů, kterým se často a velice rád zabývám, je novátorské v propojení hudby z opery Řecké pašije a byzantského chorálu. Velice děkuji doktoru M. Christou za jeho vytrvalou a systematickou badatelskou a popularizační činnost, kterou umožňuje vnímat toto významné dílo B. Martinů v ještě hlubším hudebním kontextu.“

Památce legendárního českého sbormistra se věnuje koncert „Pocta M. Košlerovi“, na kterém 7. října zazní skladby, které Košler miloval, dirigoval a také upravil, a to v podání jeho žáků a spolupracovníků. Významným počinem během koncertu bude premiéra české verze proslaveného hymnu sv. Nektaria Eginského Agni parthene. Překlad této skladby nejen čeští pravoslavní dlouho toužebně očekávali.

Další koncerty nabídnou široké spektrum hudby východního křesťanství, tzv. znamennyj raspěv, ranou ruskou polyfonii, ale i klasické skladby význačných ruských autorů, např. Sergeje Rachmaninova, nebo díla předních současných autorů, jako je Arvo Pärt. Jako každý rok jsou součástí festivalu také světové premiéry skladeb českých autorů, tentokrát festival oslovil Michala Rataje. Jeho „Live electronics“ zazní na závěrečném koncertu festivalu 20. října.

Pravoslavnou hudbu zájemci uslyší i v tom nejautentičtějším prostředí – přímo při svaté liturgii konané v neděli 6. října od 9:30 v už zmíněné pražské pravoslavné katedrále.

Festival doprovodí i výstava ikon v kostele sv. archanděla Michaela v Kinského zahradě, která zůstane otevřená až do konce října, nebo přednáška v pondělí 14. října, která připomene osobnost teologa a muzikologa prof. Evžena Kindlera. V pravoslavné katedrále ji pronese Haig Utidjian. Tamtéž zazní autentická pravoslavná hudba i tuto neděli 6. října při liturgii.

Foto: Archiv festivalu, Archiv KlasikaPlus

Veronika Veber Paroulková

Moderátorka, publicistka

Vyrostla v hudebně výtvarné rodině. Vystudovala Právnickou fakultu UK, zpěv na Konzervatoři J. Ježka a soukromě hru na klavír a klarinet. Od 17 let se věnuje moderování a působí za mikrofonem nebo před televizní kamerou bez přestávky dodnes. Pracovala jako moderátorka na Classic FM (dnes Classic Praha), moderátorka zpravodajství v Radiu City, v ČRo Region a Radiožurnálu, poté vedoucí zpravodajství a publicistiky ČRo Region. Připravovala a moderovala pořad Telefonotéka a přenosy koncertů klasické hudby pro ČRo Vltava, publicistický pořad Proti srsti TV Prima, v České televizi pořady Před půlnocí, Před polednem, Studio 6, Politické spektrum, vědecký pořad Milenium a Zprávy ČT 24. V současné době připravuje a moderuje pořad Na návštěvě pro ČRo D-dur, pořady s vědci o vědě pro ČRo Plus a v oblasti klasické hudby příležitostně moderuje pro ČT art. Kromě toho spolupracuje jako moderátorka i s festivaly klasické hudby, s pořadateli koncertů nebo s vědeckými institucemi, psala články o klasické hudbě pro Divadelní noviny. Je spoluzakladatelkou portálu o klasické hudbě KlasikaPlus.cz, kde zároveň publikuje. Kromě klasické hudby je její zálibou golf a fotografování, ráda cestuje, chodí v přírodě, tančí nebo lyžuje. Jako koníčka má i kvalitní vína, vaření a gastronomii. Kde to jde, potkáte ji s fenkou Westíka pojmenovanou Mimi podle Pucciniho Bohémy, se kterou tvoří nerozlučnou dvojici. Její velkou láskou se stal v roce 2020 syn Kubíček. Založení portálu KlasikaPlus.cz považuje za zpečetění svého hlubokého vztahu s vážnou hudbou…



Příspěvky od Veronika Veber Paroulková



Více z této rubriky