KlasikaPlus.cz© - portál o klasické hudbě

PORTÁL O KLASICKÉ HUDBĚ

...váš vyladěný partner

english

Pět posledních koncertů letošní Dvořákovy Prahy: Opera, dva klavírní recitály a dva symfonické koncerty english

Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha pomalu vrcholí. Dnes večer nabídne výjimečnou událost, koncertní verzi raného díla z odkazu Antonína Dvořáka, první podobu opery Král a uhlíř. Od zítřka do pondělí pak ještě čtyři koncerty. Klavírní recitály budou mít Boris Giltburg a Ivo Pogorelich. Ještě jednou vystoupí Česká filharmonie a jako její host tentokrát houslista Renaud Capuçon. Závěrečný koncert bude potom v režii Estonského národního symfonického orchestru pod taktovkou Neeme Järviho.

Dnes na Dvořákově Praze zazní operní unikát, a sice od 19:00 v Rudolfinu. Půjde o Dvořákovo první zhudebnění libreta Král a uhlíř, jehož původní rukopisný materiál byl letos iniciativou Akademie klasické hudby zdigitalizován. Jedná se o prakticky zapomenuté operní dílo z Dvořákova raného období, které nebylo za jeho života nikdy uvedeno. Svého prvního a zároveň i posledního nastudování se dočkalo roku 1929 v Národním divadle. Úkolu vzkřísit zapomenutou partituru k životu se ujme plejáda předních operních sólistů, Kateřina Kněžíková, Richard Samek, Roman Hoza, Jozef Benci, Lucie Hilscherová, Josef Moravec, Dana Burešová, Jana Sibera, Jan Šťáva, Ondřej Koplík a Michal Onufer, Pražský filharmonický sborSymfonický orchestr Českého rozhlasu, který v čele s dirigentem Tomášem Braunerem na zkouškách projevil značnou trpělivost a pomohl srovnat kolize mezi záznamy v partituře a v digitalizovaných partech. 

V pátek a v neděli bude Dvořákova síň od 20:00 hodin místem recitálů dvou klavírních velikánů. Zítra tam vystoupí izraelský klavírista ruského původu Boris Giltburg a představí se festivalovému publiku souborným provedením Lisztových Transcendentálních etud, které patří mezi největší interpretační výzvy světové klavírní literatury. „Podobně náročným úkolem je i cyklus třinácti preludií Sergeje Rachmaninova, jednoho z největších klavírních virtuosů historie a autora, který dokázal ve svých dílech jedinečně v úplnosti představit krásu klavírního zvuku,“ doplňuje dramaturgie festivalu. V neděli pak bude Rudolfinum patřit slavnému chorvatskému klavíristovi Ivo Pogorelichovi. „Recitál klavíristy Ivo Pogoreliche patří k nejočekávanějším událostem letošní Dvořákovy Prahy. „Enfant terrible“ světových pódií, považovaný za jednoho nejoriginálnějších klavíristů současnosti, představí svou brilantní klavírní techniku a osobitý interpretační přístup na stylově značně rozmanitém repertoáru široce rozkročeném od barokního mistra Johanna Sebastiana Bacha přes jednu z formálně dokonalých klavírních sonát Ludwiga van Beethovena a melancholickou hudební řeč Fryderyka Chopina až po jedno z klíčových děl moderny z pera Maurice Ravela. Od koncertu Ivo Pogoreliche si lze slibovat zážitek, na jaký se nezapomíná,“ zve na koncert festival.

Poslední letošní festivalový koncert České filharmonie v čele se Semjonem Byčkovem je na programu ve Dvořákově síni v sobotu od 20:00 hodin. „Zaměření letošního ročníku festivalu na dílo Dvořákova přítele a uměleckého příznivce Petra Iljiče Čajkovského vrcholí koncertem, na němž zazní dva velké skladatelovy opusy patřící ke špičkám jeho tvorby. V Houslovém koncertu D dur se představí další člen skvělého interpretačního rodinného „klanu“, houslista Renaud Capuçon, mj. držitel nejvyššího francouzského státního vyznamenání Rytíř čestné legie za zásluhy v oblasti kultury. Česká filharmonie se svým šéfdirigentem pak koncert završí jedním z největších symfonických děl všech dob, Čajkovského emocionálně strhující Patetickou symfonií,“ doplňují pořadatelé.

Závěr letošní Dvořákovy Prahy bude v pondělí v Rudolfinu od 20:00 hodin patřit proslulému estonskému dirigentovi a nestorovi dirigentské dynastie Neeme Järvimu. Ten s Estonským národním symfonickým orchestrem představí festivalovému publiku u nás méně známou hudbu svého krajana Heino Ellera (symfonickou báseň Úsvit) a také proslulé dílo severské provenience – Houslový koncert d moll Jeana Sibelia. Sólového partu se zhostí významná skotská houslistka Nicola Benedetti. „Úplnou tečku za letošním festivalem udělá „Romantická“ čtvrtá symfonie Antona Brucknera, Dvořákova současníka, s nímž jej pojila hluboká víra, nacházející svůj odraz i v hudebním odkazu,“ doplňuje závěrečný program mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha.

Foto: MHF Dvořákova Praha

Josef Zedník

Zpěvák, publicista

Rodák z Prahy, který vyrůstal v Mladé Boleslavi. Zájem o hudbu ho však přilákal zpět do rodného města. Studoval zpěv na Pražské konzervatoři a Akademii múzických umění (u Prof. Magdalény Hajóssyové). Hrál také na housle a na kontrabas. V mládí o Vánocích při hledání stanic v rádiu namátkou zaslechl krásnou hudbu, která ho doslova fascinovala. Byl to přímý přenos Pucciniho Bohémy z Metropolitní opery s Richardem Leechem a Angelou Gheorghiu. Od té doby je klasická zpívaná hudba jeho největším zájmem. Sólově zpíval v několika českých divadlech, ale jeho vkus se přiblížil zejména k velkým vokálně-symfonickým dílům. Má za sebou tenorové party např. v Mahlerově Písni o zemi, Dvořákově Stabat mater, ale s největším úspěchem se setkal v Brazílii, kde se v Riu představil v Janáčkově Věci Makropulos jako Albert Gregor (dir. Isaac Karabtchevsky) a následně v Sao Paulu v tenorovém partu z Glagolské mše (dir. Osmo Vänskä). Pracoval jako produkční na stanici Vltava (na té mimochodem od té vánoční Bohémy vyrůstal). Také pracoval několik let pro Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Má rád své nejbližší a pejska Endyho. A jeho koníčkem je dobré víno a s ním spojené cestování.



Příspěvky od Josef Zedník



Více z této rubriky